2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında göç eden bireylerin sosyal uyumlarının incelenmesi
An examination of the social adaptation of individuals who migrated following the 2023 Kahramanmaraş earthquakes
- Tez No: 1018676
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Uyum, Doğal Afet, Afet Sonrası Göç, Social Integration, Natural Disaster, Post-Disaster Migration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında Yozgat il merkezine göç eden bireylerin sosyal uyumlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonra Yozgat il merkezine göç eden 21 birey oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından geliştirilen“deprem sonrası göç etmiş bireylerin sosyal uyum görüşme formu”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Görüşmeler etik izin alındıktan sonra gönüllü katılımcılarla yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler betimsel ve içerik analiz yöntemleriyle çözümlenmiştir. Bulgular ışığında, katılımcıların afet sonrasında göç sürecinde şehir tercihinde sosyal sermaye ve güvenlik odaklı mekânsal tercihler çerçevesinde şekillendiği, bireylerin beklentilerinin aksine temel ihtiyaçlara dayalı zorunlu bir yer değiştirme davranışında bulundukları tespit edilmiştir. Şehrin küçük yapısı ulaşım ve erişim kolaylığı sağlayarak sosyal ilişkileri kolaylaştırdığı görülmüştür. Katılımcıların aidiyet duygusunda çevresel koşullar ve çocukların eğitim devamlılığı gibi faktörler destekleyici bir etki oluşturduğu görülmüştür. Afet sonrasında aile bağlarının güçlendiği ve yerel halkın destekleyici tutumu sosyal güveni yeniden inşa ederek uyum sürecini kolaylaştırıcı etki sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca toplumsal duyarlılık ve dayanışma duygularının arttığı, toplumsal katılım isteğinin güçlendiği çıkarımına varılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; afet sonrası yerleştirme politikalarında bireylerin sosyal ağları ve güvenlik algıları dikkate alınması, barınma ve yerleştirme süreçlerinin kısa vadeli çözümlerle sınırlı kalmayıp uzun vadeli ve bütüncül bir yaklaşımla planlanması, yerel ve merkezi kurumlar tarafından sosyal etkileşimi artıran, güveni destekleyen ve birey ihtiyaçlarına duyarlı politikaların geliştirilmesi şeklinde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was conducted to examine the social adaptation of individuals who migrated to the provincial center of Yozgat following the 2023 Kahramanmaraş earthquakes. To achieve this objective, the phenomenology model a qualitative research method was employed. The study sample consisted of 21 individuals who migrated to the provincial center of Yozgat after the 2023 Kahramanmaraş earthquakes, selected through purposive sampling. The“Post-Earthquake Migrant Social Adaptation Interview Form,”developed by the researcher, was used as the data collection tool. Interviews were conducted face to face with voluntary participants after obtaining ethical approval. The data obtained were analyzed using descriptive and content analysis methods. In light of the findings, it was determined that participants' choice of city during the post-disaster migration process was shaped by spatial preferences centered on social capital and security, and that, contrary to individual expectations, they engaged in a forced relocation driven by basic needs. It was observed that the city's compact structure facilitated social interactions by providing ease of transportation and access. It was observed that factors such as environmental conditions and the continuity of children's education had a supportive effect on participants' sense of belonging. It was found that family bonds strengthened in the aftermath of the disaster and that the supportive attitude of the local community helped rebuild social trust, thereby facilitating the adaptation process. Furthermore, it was concluded that social awareness and a sense of solidarity increased, and the desire for social participation grew stronger. Based on these findings, the following recommendations have been developed: disaster-response resettlement policies should take into account individuals' social networks and perceptions of safety; housing and resettlement processes should be planned with a long-term, comprehensive approach rather than being limited to short-term solutions; and local and central government agencies should develop policies that enhance social interaction, support trust, and are responsive to individual needs.