Uyku kalitesi iyi olan ve olmayan multiple sklerozlu bireylerde interosepsiyon, yorgunluk, üst ve alt ekstremite fonksiyonel kapasitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of ınteroception, fatigue, and upper and lower extremity functional capacity in patients with multiple sclerosis with good and poor sleep quality
  1. Tez No: 1018684
  2. Yazar: SAİME BÜŞRANUR POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖZKUTLU, DOÇ. DR. NEZEHAT ÖZGÜL ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Multiple sclerosis, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamız, uyku kalitesi iyi olan ve olmayan Multiple Sklerozlu (MS) hastalarda interosepsiyon, yorgunluk ve fonksiyonel kapasitenin karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Yaşları 18–65 arasında değişen 102 MS hastası Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi'ne (PSQI) göre uyku kalitesi iyi (UK-İ, n=51) ve uyku kalitesi kötü olmak üzere (UK-K, n=51) gruplara ayrıldı. Engellilik düzeyi Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği ile değerlendirildi. İnteroseptif doğruluk Kalp Atımı Sayma Görevi (HCT) ile, interoseptif farkındalık Çok Boyutlu İnteroseptif Farkındalık Değerlendirmesi-2 (MAIA-2) ile belirlendi. Yorgunluk şiddeti Yorgunluk Şiddet Ölçeği ile değerlendirildi. Fonksiyonel kapasite, Zamanlı 25 Adım Yürüme Testi, 9 Delikli Peg Testi (9-HPT) ve Hızlandırılmış İşitsel Seri Ekleme Testi'ni (PASAT) içeren Multiple Skleroz Fonksiyonel Kompoziti (MSFC) ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik değişkenler açısından sadece eğitim düzeyinde anlamlı fark saptandı (p=0,016). UK-K grubunda engellilik düzeyi (p=0,042) ve yorgunluk düzeyi daha yüksek (p<0,001), alt ekstremite fonksiyonel kapasitesi ise daha düşük bulundu (p=0,001). UK-İ grubunda MAIA-2 endişelenmeme alt boyutu (p=0,036), toplam HCT skoru (p<0,001) ve algılama düzeyi daha yüksek saptandı (p<0,001). 9-HPT skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0,292). Benzer şekilde, toplam MSFC skoru açısından da gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,413). Sonuç: Bu sonuçlar, MS'te iyi ve iyi olmayan uyku kalitesine sahip hastaların interosepsiyon, yorgunluk ve alt ekstremite fonksiyonel kapasitesi açısından farklı klinik profiller sergilediğini, buna karşın üst ekstremite fonksiyonu ve genel fonksiyonel kapasite açısından grupların benzer olduğunu göstermektedir. Elde edilen veriler ışığında; MS rehabilitasyonunda multidisipliner yaklaşımlara uyku kalitesini artırmaya yönelik stratejiler ve interoseptif eğitimlerin dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to compare interoception, fatigue, and functional capacity in patients with multiple sclerosis (MS) with good and poor sleep quality. Materials and Methods: A total of 102 patients with MS aged between 18 and 65 years were divided into good sleep quality (GSQ, n=51) and poor sleep quality (PSQ, n=51) groups according to the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Disability level was assessed using the Expanded Disability Status Scale. Interoceptive accuracy was evaluated with the Heartbeat Counting Task (HCT), while interoceptive awareness was assessed using the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-2 (MAIA-2). Fatigue severity was evaluated using the Fatigue Severity Scale. Functional capacity was assessed using the Multiple Sclerosis Functional Composite (MSFC), which includes the Timed 25-Foot Walk Test, the Nine-Hole Peg Test (9-HPT), and the Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT). Results: A significant difference between the groups was observed only in educational level (p = 0.016). Compared to the good sleep quality group, the poor sleep quality group had higher disability (p = 0.042) and fatigue levels (p < 0.001), and lower lower-extremity functional capacity (p = 0.001). The good sleep quality group showed higher MAIA-2 Not-Worrying (p = 0.036), total HCT (p < 0.001), and interoceptive accuracy scores (p < 0.001). No significant differences were found in 9-HPT (p = 0.292) or total MSFC scores (p = 0.413). Conclusion: These results indicate that MS patients with good and poor sleep quality exhibit distinct clinical profiles in terms of interoception, fatigue, and lower extremity functional capacity; conversely, the groups are similar regarding upper extremity function and overall functional capacity. In light of the obtained data, it is recommended to incorporate strategies aimed at improving sleep quality and interoceptive training into multidisciplinary approaches in MS rehabilitation.