Y ve Z kuşaklarının Türkiye markasına bakışı: Sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi bağlamda İstanbul örneğinde bir araştırma
The perspective of generations Y and Z on the brand of Türkiye: A study in the socio-cultural, economic, and political context, using Istanbul as an example
- Tez No: 1018693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GURUR ÖYKÜM GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Ulus markalama, Ülke imajı, Nation branding, Country image
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
Özet
Küresel rekabet ortamında ülkeler yalnızca ekonomik ve politik güçleriyle değil, aynı zamanda algısal değerleri ve marka kimlikleri aracılığıyla da konumlanmaktadır. Bu bağlamda genç kuşakların ülke markasına yönelik algıları, ulusal marka stratejilerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, Y ve Z kuşaklarının Türkiye markasına ilişkin algılarını sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik ve siyasal bağlamda incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın kuramsal çerçevesinde ülke markası, ülke imajı ve ülke itibarı kavramları ele alınmış; Hitz, Schwaiger ve Gabel ile Passow, Fehlmann ve Grahlow'un ülke itibarı modellerinden ve Hakala, Lemmetyinen ve Kantola'nın ülke imajına ilişkin çalışmaları temel alınarak araştırmada kullanılan soru havuzu oluşturulmuştur. Çalışma, mevcut durumun ortaya konulması amacıyla betimsel tarama modeli çerçevesinde tasarlanmıştır. Elde edilen veriler frekans ve yüzde analizleri ile değerlendirilmiş; ayrıca gruplar arası farklılıkların belirlenmesi amacıyla Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis H Testi gibi karşılaştırmalı istatistiksel analizlerden yararlanılmıştır. Araştırmanın, Türkiye markasına ilişkin genç kuşakların algılarını inceleyerek ülke markası literatürüne katkı sunması ve ulusal marka stratejilerinin geliştirilmesine yönelik çıkarımlar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's global competitive landscape, countries position themselves not only through economic and political power, but also through their perceptual values and brand identities. In this context, the perceptions of younger generations toward country branding play a significant role in shaping national branding strategies. This study aims to examine the perceptions of Generations Y and Z regarding the Turkey brand within socio-cultural, socio-economic, and political contexts. The theoretical framework of the research addresses the concepts of country brand, country image, and country reputation. The question pool used in the study was developed drawing on the country reputation models proposed by Hitz, Schwaiger, and Gabel as well as Passow, Fehlmann, and Grahlow, alongside the country image studies conducted by Hakala, Lemmetyinen, and Kantola. The study was designed within a descriptive survey model to present the current state of affairs. The collected data were analyzed using frequency and percentage analyses; additionally, comparative statistical methods — including the Mann-Whitney U Test and the Kruskal-Wallis H Test were employed to identify differences between groups. The study is expected to contribute to the country branding literature by revealing younger generations' perceptions of the Türkiye brand, and to provide implications for the development of national branding strategies.