Geçmişten günümüze Elazığ-Harput müzik kültüründe bağlamanın yeri
The role of the bağlaman in the musical culture of Elazığ-Harput from the past to the present
  1. Tez No: 1018861
  2. Yazar: ZÜLFÜHAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Harput Müziği, Kürsübaşı, Bağlama, Elazig, Harput Music, Kürsübaşı Nights, Baglama
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Elazığ-Harput, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve köklü bir müzik kültürüne sahip olan en önemli merkezlerden biridir. Geleneksel Türk halk müziğinin başat çalgısı olan bağlama, Türk halk müziği çalgıları arasında önemli bir yere sahip olmasına ve halkın sosyo-kültürel yaşantısını ifade etmede öne çıkmasına rağmen, Elazığ-Harput yöre musikisinin merkezini oluşturan“Kürsübaşı”meclislerinde arka planda kalmıştır. Yöre icralarında klarnet başta olmak üzere kanun, keman, cümbüş ve ud gibi çalgıların baskınlığı dikkat çekmektedir. Bu araştırma, Elazığ-Harput müzik kültüründe bağlamanın tarihsel süreçten günümüze kürsübaşı geleneklerindeki varlık ve yaygınlık durumunda yaşanan değişime odaklanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taramasının yanı sıra, kaynak kişilere yönelik saha çalışması ve mülakat teknikleri kullanılmıştır. Betimsel nitelik taşıyan bu çalışma sonucunda; geçmişten günümüze kürsübaşı meclislerinde bağlamanın fonksiyonel yaygınlığının giderek arttığı, buna karşın başta klarnet olmak üzere kanun, keman, cümbüş ve udun hala baskın yapısını koruduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Elazig-Harput is one of the most important centers in Türkiye's Eastern Anatolia Region, possessing a deep-rooted musical culture. Although the baglama, the dominant instrument of traditional Turkish folk music, holds a significant place among Turkish folk music instruments and plays a prominent role in expressing the socio-cultural life of the people, it has remained in the background in the“Kürsübaşı”gatherings that form the center of Elazig-Harput's regional music. The dominance of instruments such as the clarinet, kanun, violin, cümbüş, and oud in regional performances is noteworthy. This research focuses on the changes in the presence and prevalence of the baglama in the kürsübaşı traditions of Elazig-Harput's musical culture from historical periods to the present day. The research employs qualitative research methods, including a literature review, fieldwork with key informants, and interview techniques. As a result of this descriptive study; It has been observed that the functional prevalence of the baglama in musical gatherings has gradually increased from the past to the present, while instruments such as the clarinet, kanun, violin, cümbüş, and oud still maintain their dominant position.