Türkiye'de sigortacılık sektörünün mali etkileri
The financial effects of the insurance sector in Turkey
  1. Tez No: 1019145
  2. Yazar: ÜMİT GÜVEN AKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BÜLENT KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Ekonomi, Sigortacılık, Finance, Economics, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal risk, Kamu maliyesi, Konsolide mali tablolar, Makroekonomik büyüklükler, Sigorta, Financial risk, Public finance, Macroeconomic indicators, Insurance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; Sigortacılık sektörünün mali etkileri kavramsal ve ampirik olarak ele alınmıştır. Sigorta, klasik risk transferi değil, sistemin yükünü hafifleten, makroekonomik kalkınmayı ve mali olarak desteklenmesini sağlayan bir yapı olarak ele alınmıştır. Araştırmada tarihsel sürecini Osmanlı döneminden ele alarak, cumhuriyet dönemi ve günümüze nasıl evrildiğini detaylı anlatılmıştır. Sektörün 2024 ve 2025 yıllarından finansal büyüklüğündeki verilere bakılarak güncel mali durumu aktarılmıştır. Mali sistem açısından ise; kamu maliyesi ile sigortacılık sisteminin entegrasyonu mali politikalar, gerek DASK, gerek TARSİM, gerekse banka sigortacılığı (bankasürans) arasındaki yakınlık; yapısal sorunlar ve enflasyonist ekonominin yarattığı baskılarla açıklanmış, prim düzeyinin yüksekliği ve sigorta talebindeki sınırlılığın nedenleri de bu çerçevede ortaya konmuştur. Araştırmanın uygulama bölümünde ise, sigortacılık sektörüne yönelik algı ve tutumları ölçmeye yönelik ekonomik durumların ve risk algısının sigorta talebi, satın alma tercihleri ve mali güven üzerindeki etkileri ampirik bir anket çalışması ile altı ilde faaliyet gösteren üniversitelerin sigortacılık ve bankacılık bölümü öğrencilerinden oluşan 290 katılımcı üzerinden ölçülmüştür. Uygulanan analizler sonucunda elde edilen veriler, betimsel istatistikler, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri ile demografik gruplara göre karşılaştırmalar yapılarak test edilmiştir. Bulgular; gelir düzeyi, finansal okuryazarlık ve gelecekteki risk algısının sigorta talebini belirleyen unsurlar olduğunu, kriz dönemlerinde destek olmasının yanında enflasyonlu bir ekonomide baskıladığını sigorta talebini göstermiştir. Sonuç olarak, sigortacılık sektörünün finansal büyüklüğü açısından önemli bir yere geldiği gözlenmiştir. Ancak küresel bakıldığında penetrasyonun geliştirilmeye ihtiyacı olduğu açıklanmaktadır. Kamu maliyesi etkinliği açısından sektörün mali sistem üzerindeki etkinliği makro ekonomik istikrarın ve finansal okuryazarlığın arttırılarak, enflasyonlu bir ekonomide teknik karşılıklar üzerinden etkisine bağlandığı vurgulanmıştır. Araştırma, karar alıcılar ve finans literatürüne veriye dayalı bir perspektif sunmaktadır
Özet (Çeviri)
This study examines the financial effects of the insurance sector from both conceptual and empirical perspectives. Insurance is conceptualized not merely as a risk-transfer mechanism but as a structure that supports macroeconomic development and financial stability. The study traces the sector's historical evolution from the Ottoman era to the present and evaluates its current financial standing using 2024–2025 data. From a fiscal perspective, the integration of public finance with the insurance system is examined through the interrelationship among DASK, TARSİM, and bancassurance, as well as through structural problems and inflationary pressures underlying high premium levels and limited insurance demand. In the empirical section, the effects of economic conditions and risk perception on insurance demand, purchasing preferences, and financial trust were assessed via a survey of 290 insurance and banking students across six provinces, using descriptive statistics, reliability/validity analyses, and demographic comparisons. Findings show that income level, financial literacy, and risk perception drive insurance demand, which nonetheless remains constrained under inflationary conditions. While the sector has grown substantially, its penetration remains below global averages, and its financial-system effectiveness is linked to macroeconomic stability, financial literacy, and technical reserves. The study offers a data-driven perspective for policymakers and the finance literature.