Kawasaki Hastalığı Tanılı Çocuklarda Yeni Nesil Trombosit Ve Lökosit Parametrelerinin Klinik Önemi
Clinical Significance of Novel Platelet and Leukocyte Parameters in Children with Kawasaki Disease
- Tez No: 1019194
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA HAYVACI CANBEYLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, yeni nesil trombosit ve lökosit parametreleri, çocuk kardiyoloji, Kawasaki disease, new generation platelet and leukocyte parameters, pediatric cardiology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kawasaki hastalığı (KH) çocukluk çağı edinsel kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biridir ve koroner arter tutulumunun prognozu belirlemede önemli olduğu sistemik enflamatuar bir hastalıktır. Bu çalışmada, immatür granülosit (IG) ve yüksek floresans lenfosit sayısı (HFLC) gibi yeni nesil hemogram parametreleri ile nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve trombosit/lenfosit oranı (PLR) gibi enflamatuar parametrelerin KH tanı ve izlemindeki klinik değerinin belirlenmesi amaçlandı. Şubat 2018–Nisan 2021 arasında KH tanısı alan 21 çocuk hasta ve yaş/cinsiyet açısından eşleştirilmiş 21 sağlıklı kontrol, retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Tam kan sayımı Sysmex XN-2000 cihazı ile değerlendirildi. Tüm olguların tanı anındaki (akut dönem) platelet sayısı (PLT), beyaz küre sayısı (WBC), ortalama platelet hacmi(MPV), platelet dağılım genişliği(PDW), lenfosit sayısı, nötrofil sayısı, platelet large cell ratio (PLCR), platekrit(PCT) gibi hemogram parametreleri; C-reaktif protein (CRP) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) hasta ve kontrol grubunda karşılaştırıldı. Ayrıca akut dönem, 2–4. hafta (subakut dönem) ve 1–3. ayda (kronik dönem) hasta grubunda kendi içinde karşılaştırıldı. Komplet/inkomplet olgular ile intravenöz immünglobulin (IVIG) dirençli/dirençsiz alt gruplar, yukarıda bahsi geçen enflamatuar parametreler açısından karşılaştırıldı. Hasta ve kontrol gruplarının yaş ortalamaları sırasıyla 5,07±2,81 yıl ve 5,24±2,73 yıl idi. Hasta ve kontrol gruplarında %66,7'si erkekti. Akut dönemde hasta grubunda WBC ve Nötrofil sayıaı kontrol grubuna göre daha yüksekti (p=0,001; p<0,001). IG, HFLC, NLR ve PLR hasta grubunda belirgin artmış bulundu (sırasıyla p<0,001; p=0,012; p<0,001; p=0,001). Buna karşılık ortalama MPV ve PDW anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,044; p=0,008). Trombosit sayısı ve lenfosit sayısı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,119; p=0,252). Hasta grubu dönemsel incelendiğinde WBC, Nötrofil sayısı ve NLR değerlerinde akut-subakut ve akut-kronik dönem arasında anlamlı olarak azalma olduğu görüldü. IG değerlerinde ise akut dönemden kronik döneme doğru anlamlı olarak azalma olduğu görüldü. PLR, kronik dönemde akut döneme göre anlamlı olarak azalmıştı (p=0,014). ESR ve CRP değerlerinde akut dönemden kronik döneme doğru belirgin bir düşüş izlendi. İnkomplet ve Komplet KH karşılaştırıldığında, inkomplet olgularda lenfosit sayısı daha yüksek (p=0,013); komplet olgularda ise NLR ve PLR daha yüksek bulundu (p=0,006; p=0,024). IVIG direnci 6 olguda (%28,6) saptandı. IVIG dirençli ve dirençsiz gruplar karşılaştırıldığında, IG, HFLC, NLR ve PLR açısından anlamlı fark görülmedi. Ekokardiyografide 2 olguda (%9,5) hafif koroner dilatasyon saptandı (Z skoru: 2,6 ve 2,8); dev anevrizma izlenmedi. Enflamatuar hastalıklarda son dönemlerde yapılan çalışmalarda IG, HFLC, NLR ve PLR sıkça kullanılan parametrelerdir. Çalışmamızda da KH'nin akut dönem enflamatuvar yükünü yansıttıkları ve izlemde hastalık aktivitesi ile uyumlu değişim gösterdikleri görülmüştür. Çalışmamızda IVIG dirençli olgularda bu parametreler arasında fark görülmemekle birlikte, literatürde IVIG direnci ve koroner arter tutulumu ile ilişkileri gösterilmiştir. Hastaların risk skorlarının oluşturulmasında ve prognozlarının belirlenmesinde enflamatuar parametrelerden yararlanılabilir. Ancak KH'nın izlemindeki yerlerinin netleşmesi için daha geniş ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Kawasaki disease (KD) is one of the leading causes of acquired heart disease in childhood. It is a systemic inflammatory disorder in which coronary artery involvement is crucial for determining prognosis. The aim of this study was to determine the clinical value of novel complete blood count (CBC) parameters—such as immature granulocytes (IG) and high-fluorescence lymphocyte count (HFLC)—and inflammatory indices including the neutrophil- to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) in the diagnosis and follow-up of KD. A total of 21 children diagnosed with KD between February 2018 and April 2021 and 21 age- and sex-matched healthy controls were retrospectively included. CBC analyses were performed using the Sysmex XN-2000 analyzer. Hemogram parameters, including platelet count (PLT), white blood cell count (WBC), mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), lymphocyte count (LYM), neutrophil count (NEU), platelet large cell ratio (PLCR), and plateletcrit (PCT), as well as C-reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESR), were compared between the patient and control groups at diagnosis (acute phase). Additionally, within the patient group, values were compared across the acute phase, weeks 2–4 (subacute phase), and months 1–3 (chronic phase). Complete vs. incomplete KD and intravenous immunoglobulin (IVIG)–resistant vs. IVIG–responsive subgroups were also compared in terms of the aforementioned inflammatory parameters. The mean ages of the patient and control groups were 5.07±2.81 years and 5.24±2.73 years, respectively. In both groups, 66.7% of participants were male. In the acute phase, WBC and NEU were higher in the patient group than in controls (p=0.001; p<0.001). IG, HFLC, NLR, and PLR were markedly increased in the patient group (p<0.001; p=0.012; p<0.001; p=0.001, respectively). In contrast, MPV and PDW were significantly lower (p=0.044; p=0.008). No significant differences were observed between groups for platelet count or lymphocyte count (p=0.119; p=0.252). In the longitudinal assessment of the patient group, WBC, NEU, and NLR showed significant decreases between the acute–subacute and acute–chronic phases. IG also decreased significantly from the acute to the chronic phase. PLR was significantly lower in the chronic phase compared with the acute phase (p=0.014). ESR and CRP demonstrated a pronounced decline from the acute to the chronic phase. When incomplete and complete KD were compared, lymphocyte counts were higher in incomplete cases (p=0.013), whereas NLR and PLR were higher in complete cases (p=0.006; p=0.024). IVIG resistance was identified in 6 cases (28.6%). No significant differences were found between IVIG-resistant and IVIG-responsive groups in terms of IG, HFLC, NLR, or PLR. On echocardiography, mild coronary dilatation was detected in 2 cases (9.5%) (Z-scores: 2.6 and 2.8); no giant aneurysms were observed. In recent studies on inflammatory diseases, IG, HFLC, NLR, and PLR have been frequently used parameters. In our study, these markers reflected the inflammatory burden of the acute phase of KD and showed follow-up changes consistent with disease activity. Although no differences were found in IVIG- resistant cases in our cohort, the literature has reported associations with IVIG resistance and coronary artery involvement. Inflammatory parameters may be useful for developing risk scores and estimating prognosis. However, larger, multicenter studies are needed to clarify their role in KD follow-up.