Integrating CEFR mediation skills into teaching materials: A comparative analysis of the English File series
CEFR arabuluculuk becerilerinin öğretim materyallerine entegre edilmesi: English File serisinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 1019304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TUNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Mediation
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“English File”ders kitabı serisinin karşılaştırmalı bir analizi yoluyla, Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi'nin (CEFR) arabuluculuk becerilerinin öğretim materyallerine entegrasyonunu incelemektedir. Çalışma, öğreniciyi bir“sosyal ajan”olarak yeniden tanımlayan CEFR Companion Volume (2020) kitabının yayınlanmasının ardından pedagojik uygulamalardaki değişimi araştırmaktadır. Ana amaç, farklı baskılarda arabuluculuk tanımlayıcılarının temsilini analiz etmek ve yükseköğretim bağlamında dil eğitmenlerinin bu becerilere ilişkin bakış açılarını araştırmaktır. Yöntem nitel niteliktedir ve üç kaynaktan elde edilen verileri kullanmaktadır: English File Birinci ve Beşinci Baskılarının (başlangıç seviyesi) belge analizi ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'ndeki on deneyimli İngilizce öğretmeni ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler. Ders kitabı analizi, etkinliklerin CEFR A2 düzeyindeki arabuluculuk tanımlayıcılarına, özellikle de metin, kavramlar, iletişim ve stratejilerin arabuluculuğu gibi kategorilere eşleştirilmesini içermektedir. Analiz, yapısal olarak baskın olan çerçeveden, çağdaş baskılarda arabuluculuk bileşenlerinin yoğunluğunun ve açıklığının artmasıyla karakterize edilen eylem odaklı dil öğretim materyalleri paradigmasına kademeli bir geçiş olduğunu ortaya koymaktadır. Bu pedagojik evrim, tesadüfi görev tasarımından, öğrencinin bir sosyal ajan olarak gelişiminin temel bir müfredat hedefi olduğu daha stratejik bir öğretim tasarımına geçişi temsil etmektedir. Teoride, aracılık sadece bir dilsel beceri olarak değil, aynı zamanda iletişimsel yeterliliği biçimsel doğruluktan ziyade işlevsel başarı açısından yeniden tanımlayan önemli bir sosyo-bilişsel bağlantı olarak da değerlendirilmektedir. Ancak, bu değişimin pratikte uygulanması, daha düşük yeterlilik düzeylerinde arabuluculuğun bilişsel taleplerini yönetmek ve genel ders kitaplarının içeriğinin mesleki bağlamların özel ihtiyaçlarıyla uyumlu olmasını sağlamak gibi karmaşık zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Son olarak, çalışma, mevcut pedagojik değişimin temelde öğretmenin inisiyatifine bağlı olduğunu, yani eğitmenlerin genel kaynakları aktif olarak yorumlayarak bunları canlı sınıf ortamında anlamlı sosyal eylemlere uyarlamaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the integration of Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) mediation skills into teaching materials by means of a comparative analysis of the English File textbook series. This study explores the evolution of pedagogical practices in following of the publication of the CEFR Companion Volume (2020) that redefines the learner as a 'social agent'. The main aim is to analyze the representation of mediation descriptors in different editions and investigate the perspectives of language instructors about these skills in a high education context. The methodology is qualitative and uses data from three sources: document analysis of the English File First and Fifth Editions (elementary level) and semi-structured interviews with ten experienced English teachers at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University. The textbook analysis involved mapping activities to the CEFR A2-level mediation descriptors, especially categories such as mediating a text, concepts, communication and strategies. The analysis reveals a gradual shift from the structurally dominated framework to the action-oriented paradigm of language teaching materials, which is characterized by increasing density and explicitness of mediation components in contemporary editions. This pedagogical evolution represents a transition from incidental task design to a more strategic instructional design in which the learner's development as a social agent is a core curricular goal. In theory, mediation is not just considered a linguistic skill, but also as an important socio-cognitive link that redefines communicative competence in terms of functional success rather than formal correctness. However, the practical application of this change presents complex difficulties such as managing the cognitive demands of mediation at lower levels of proficiency and ensuring that the content of global coursebooks is relevant to the specific needs of vocational contexts. Finally, the study stresses that the current pedagogical shift is basically dependent on the teacher's agency, that is, instructors are required to actively interpret and adapt generic resources into meaningful social actions in the living classroom.