Sürdürülebilirlik açıklama standartları kapsamında iklimle ilgili açıklamalar ve finansal performans: Türkiye örneği
Climate-related disclosures and financial performance: Evidence from Türkiye within the framework of sustainability disclosure standards
- Tez No: 1019349
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA LERZAN KAVUT, DOÇ. DR. NEVZAT GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal performans, Muhasebe, Sermaye maliyeti, Sürdürülebilirlik muhasebesi, Financial performance, Accounting, Cost of capital, Sustainable accounting
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. İlk amaç, Borsa İstanbul'a kote işletmelerin sürdürülebilirlik raporlarını Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları çerçevesinde inceleyerek, 2024 raporlama döneminden itibaren zorunlu olarak uygulanmaya başlayan bu standartların işletme raporları üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktır. İkinci amaç ise işletmelerin Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uyum düzeylerine göre değerlendirilen iklimle ilgili açıklamalarının, finansal performans ve sermaye maliyeti üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Ayrıca bu ilişkide sermaye maliyetinin aracılık rolü test edilmektedir. Çalışmada, BIST-100 Endeksi ile BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde aynı anda yer alan işletmelerin 2022-2024 dönemlerinde yayımladıkları sürdürülebilirlik raporları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, işletmelerin iklimle ilgili olarak açıklanması beklenen bilgilerin önemli bir kısmını raporladıklarını göstermektedir. Bununla birlikte, özellikle senaryo analizleri, Kapsam 3 sera gazı emisyonlarının raporlanması ve açıklamaların nicel verilerle desteklenmesine ilişkin unsurlar bakımından iyileştirmeye açık alanların varlığını koruduğu anlaşılmıştır. İklimle ilgili açıklamaların finansal performans ve sermaye maliyeti üzerindeki etkilerini test etmek amacıyla panel regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçları, iklimle ilgili açıklamalar ile finansal performans ve sermaye maliyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca sermaye maliyetinin, söz konusu ilişkide aracılık rolü üstlenmediği tespit edilmiştir. Buna karşılık, sermaye maliyetinin finansal performans üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir etkisinin bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has two primary objectives. The first objective is to examine the sustainability reports of companies listed on Borsa Istanbul within the framework of the Türkiye Sustainability Reporting Standards and, in doing so, to comparatively reveal the effects of these standards, which became mandatory as of the 2024 reporting period, on corporate reporting practices. The second objective is to analyze the effects of climate-related disclosures, evaluated according to firms' level of compliance with the Türkiye Sustainability Reporting Standards, on financial performance and the cost of capital. In addition, the mediating role of the cost of capital in this relationship is tested. Within this scope, the sustainability reports published between 2022 and 2024 by companies simultaneously included in the BIST 100 Index and the BIST Sustainability Index were examined through content analysis. The findings indicate that the companies disclosed a substantial portion of the information expected to be reported in relation to climate-related matters. Nevertheless, the results also suggest that there is still room for improvement, particularly with respect to scenario analyses, the reporting of Scope 3 greenhouse gas emissions, and the support of disclosures with quantitative data. Panel regression analyses were employed to test the effects of climate-related disclosures on financial performance and the cost of capital. The results reveal that there is no statistically significant relationship between climate-related disclosures and either financial performance or the cost of capital. In addition, it was found that the cost of capital does not play a mediating role in this relationship. By contrast, the cost of capital was found to have a statistically significant and negative effect on financial performance.