Hizmet sektöründe pazarlama karması: Kafe işletmelerinde pazarlama karması optimizasyonu üzerine nitel bir araştırma
Marketing mix in the service industry: A qualitative research on optimization of marketing mix in cafe businesses
  1. Tez No: 1019851
  2. Yazar: AHMET NURLUYALÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT NEVFEL ELGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet pazarlaması, Pazarlama karması, Tüketici davranışı, Uyarıcı-organizma-tepki, Üçüncü mekanlar, Service marketing, Marketing mix, Consumer behavior, Stimulus-organism-response, Third places
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, hizmet sektöründe faaliyet gösteren kafe işletmelerinde pazarlama karması (7P) bileşenlerinin tüketici algısı ve tercihleri üzerindeki etkisini analiz etmek ve bu doğrultuda operasyonel süreçlerin iyileştirilmesine yönelik stratejik öneriler geliştirmektir. Tüketici davranışlarını şekillendiren çevresel uyarıcılar ile bireyin içsel değerlendirme süreçleri arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla çalışma, S-O-R (Uyarıcı–Organizma–Tepki) modelini teorik temel olarak benimsemiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturan 7P hizmet pazarlaması karması unsurları, araştırmanın ana temaları olarak belirlenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda yürütülmüştür. Örneklem, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak belirlenmiş ve Konya ilinde ikamet eden, haftada en az iki kez kafe ziyareti gerçekleştiren 35 katılımcı ile saha çalışması tamamlanmıştır. Araştırmanın temel verileri yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla elde edilmiştir. Mülakat formunda yer alan demografik bilgilere ilişkin veriler katılımcı profilini tanımlamak amacıyla SPSS 23 programında frekans ve yüzde dağılımları ile analiz edilmiş; araştırmanın temelini oluşturan nitel veriler ise MAXQDA 22 yazılımı kullanılarak tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, kafe tercihlerinde tüketici tatmini ve marka sadakatini en güçlü etkileyen pazarlama karması unsurunun“İnsan”(personel tutumu, nezaket ve samimiyet; %20,45) olduğunu göstermektedir. Bu unsuru ürün kalitesi (%19,89) ve fiziksel kanıtlar (%17,33) izlemektedir. Kod ilişkileri analizi (F=129, F=125, F=97), bu unsurlar arasındaki tematik etkileşimi desteklemektedir. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi çerçevesinde değerlendirilen bulgular, kafe işletmelerinin tüketiciler açısından yalnızca fizyolojik ihtiyaçların karşılandığı mekânlar değil; aynı zamanda sosyalleşme, aidiyet ve prestij gereksinimlerini karşılayan birer“Üçüncü Mekân”işlevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Sonuç olarak araştırma, kafe işletmelerinde sürdürülebilir rekabet avantajının sağlanabilmesi için hizmet pazarlaması karması unsurlarının bütüncül bir yaklaşımla yönetilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to analyze the effects of the 7Ps service marketing mix elements on consumer perceptions and preferences in cafés operating within the service sector and to develop strategic recommendations for improving operational processes. To explain the relationship between environmental stimuli and individuals' internal evaluation processes that shape consumer behavior, the study adopts the Stimulus–Organism–Response (S-O-R) model as its theoretical framework. The seven elements of the service marketing mix (7Ps) constitute the main themes of the research. The study was conducted using a qualitative research approach. The sample was determined through criterion sampling, one of the purposive sampling methods, and the field study was completed with 35 participants residing in Konya who visited cafés at least twice a week. The primary data were collected through semi-structured interviews. Demographic data obtained from the interview form were analyzed using frequency and percentage distributions in SPSS 23 to describe the characteristics of the participants. The qualitative data, which constituted the main body of the research, were analyzed through thematic analysis using MAXQDA 22. The findings reveal that the most influential service marketing mix element affecting consumer satisfaction and brand loyalty in café preferences is People (staff attitude, courtesy, and sincerity; 20.45%), followed by Product Quality (19.89%) and Physical Evidence (17.33%). Code relations analysis (F = 129, F = 125, F = 97) further supports the thematic relationships among these dimensions. Interpreted within the framework of Maslow's hierarchy of needs, the findings indicate that cafés function not only as places where physiological needs are satisfied but also as“Third Places”that fulfill consumers' needs for socialization, belonging, and prestige. Consequently, the study highlights the importance of managing the service marketing mix elements in an integrated manner to achieve sustainable competitive advantage in the café industry.