Kalp yetmezliğinde SGLT2 inhibitörleri ve H2S düzeyleri:Yapay zekâ destekli prospektif kohort çalışması
Differential H₂S levels in heart failure patients on SGLT2 inhibitors: AI-assisted prospective cohort study
  1. Tez No: 1020553
  2. Yazar: MOHAMED THABIT MOHAMED MOHAMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNEN ÖZŞARLAK SÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, SGLT2 inhibitörleri, hidrojen sülfür, dapagliflozin, HFrEF, yapay zekâ, Heart failure, SGLT2 inhibitors, hydrogen sulfide, dapagliflozin, HFrEF, artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, SGLT2 inhibitörü kullanan kalp yetmezliği hastalarında hidrojen sülfür (H₂S) düzeylerindeki değişimin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. H₂S, kardiyovasküler sistemde vazodilatasyon, oksidatif stresin azaltılması, mitokondriyal fonksiyonların düzenlenmesi ve inflamasyon kontrolü gibi önemli biyolojik süreçlerde rol alan bir gazotransmitterdir. SGLT2 inhibitörlerinin kalp yetmezliğinde klinik yararları bilinmekle birlikte, H₂S metabolizması üzerindeki etkileri henüz yeterince açıklığa kavuşturulmamıştır. Prospektif kohort tasarımındaki bu çalışmada, hastalardan SGLT2 inhibitörü tedavisi öncesinde ve tedavi sonrası takip döneminde kan örnekleri alınmıştır. Plazma H₂S düzeyleri bazal koşullarda ve L-sistein varlığında değerlendirilmiştir. Klinik, biyokimyasal ve demografik veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş; ayrıca yapay zekâ ve makine öğrenmesi yaklaşımları keşifsel olarak kullanılmıştır. Bulgular, SGLT2 inhibitörü tedavisi sonrasında H₂S düzeylerinde artış eğilimi olduğunu göstermiştir. Bu artışın yalnızca L-sistein substratına bağlı olmadığı, tedavinin metabolik ve enzimatik ortamı iyileştirerek endojen H₂S üretimini destekleyebileceği düşünülmüştür. Bu çalışma, kalp yetmezliğinde SGLT2 inhibitörlerinin kardiyoprotektif etkilerinde H₂S biyolojisinin olası rolüne ilişkin özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to evaluate changes in hydrogen sulfide (H₂S) levels in patients with heart failure receiving SGLT2 inhibitor therapy. H₂S is an important gasotransmitter involved in cardiovascular regulation, oxidative stress control, mitochondrial function, and inflammation. Although the clinical benefits of SGLT2 inhibitors in heart failure are well established, their possible effects on H₂S metabolism remain unclear. This prospective cohort study included blood sampling before SGLT2 inhibitor therapy and during the post-treatment follow-up period. Plasma H₂S levels were measured under basal conditions and in the presence of L-cysteine. Clinical, biochemical, and demographic data were analyzed using appropriate statistical methods, while artificial intelligence and machine learning approaches were explored as complementary analytical tools. The findings showed a tendency toward increased H₂S levels after SGLT2 inhibitor therapy. This increase did not appear to depend solely on L-cysteine availability, suggesting that SGLT2 inhibitors may support endogenous H₂S production by improving the metabolic and enzymatic environment. Overall, this study provides original evidence suggesting a potential role of H₂S biology in the cardioprotective effects of SGLT2 inhibitors in heart failure.