Beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan işbirliğine dayalı öğretim yönteminin sosyal beceriler ve empati üzerine etkisi
The effect of cooperative teaching method used in physical education and sport lessons on social skills and empathy
  1. Tez No: 1020994
  2. Yazar: HATİCE YAREN LEVENDOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BALYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Empati, Sosyal beceri, İletişim, Physical education and training, Empathy, Social skill, Communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitim genel anlamıyla bireyin davranış gelişimini amaçlayan planlı bir süreçtir. Öğretim ise bu sürecin belirli hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen ve öğrenme çıktılarının kazandırılmasını sağlayan uygulama boyutunu ifade etmektedir. Eğitim ortamlarında öğrencilerin bilişsel gelişimlerinin yanı sıra davranışsal ve duyuşsal becerilerinin geliştirilmesine yönelik farklı öğretim yaklaşımlarından yararlanılmaktadır. Bu araştırmada beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan işbirliğine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin empati ve sosyal beceri düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini araştırmaya gönüllü olarak katılan toplam 44 ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan 22 öğrenci deney grubunu, 22 öğrenci ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Veri toplama süreçlerinde ön test ve son testlerde Çocuklar için Empati Ölçeği ile Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Söz konusu ölçekler öğrencilerin velileri tarafından, çocuklarını gözlemlemelerine dayalı olarak doldurulmuştur. Kontrol grubuna yönelik dersler normal müfredat ile yürütülürken deney grubunda ise işbirliğine dayalı yöntem ile yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı (Versiyon 27.0, IBM, Armonk, NY, USA) kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde son test ölçümlerinde empati düzeyinin duygusal, bilişsel ve davranışsal boyutlarında deney grubu lehine anlamlı farklılıkların ortaya çıktığı belirlenmiştir (p ≤0,05). Sosyal beceriye ilişkin sonuçlar değerlendirildiğinde ise özellikle ilişkiyi sürdürme, sonuçları kabul etme, kendini kontrol etme, duygusal beceriler, temel sosyal beceriler ve temel konuşma becerileri alt boyutlarında anlamlı gelişmeler tespit edilmiştir. (p ≤0,05) Araştırma sonucunda beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan işbirliğine dayalı öğretim yönteminin öğrencilerin empati ve sosyal becerilerinin gelişimine olumlu katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education, in the broadest sense, is a planned process aimed at the development of an individual's behavior. Instruction, on the other hand, refers to the practical aspect of this process, carried out in accordance with specific objectives to ensure the attainment of learning outcomes. In educational settings, various instructional approaches are utilized to foster not only students' cognitive development but also their behavioral and emotional skills. This study aims to determine the effect of the cooperative learning method used in physical education and sports classes on students' levels of empathy and social skills. The study adopted a quantitative research approach and utilized a pre-test-post-test quasi-experimental design with a control group. The study population consisted of a total of 44 second-grade students who voluntarily participated in the research. Of the participants, 22 students formed the experimental group, while 22 students formed the control group. During the data collection process, the Empathy Scale for Children and the Social Skills Assessment Scale were administered in the pre-test and post-test phases. The scales were completed by the parents based on their observations of their children. While lessons for the control group were conducted according to the standard curriculum, those for the experimental group were conducted using a collaborative approach. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS program (Version 27.0, IBM, Armonk, NY, USA). An analysis of the findings revealed that significant differences in favor of the experimental group emerged in the emotional, cognitive, and behavioral dimensions of empathy in the final test measurements (p ≤ 0.05). When the results related to social skills were evaluated, significant improvements were observed particularly in the sub-dimensions of maintaining relationships, accepting outcomes, self-control, emotional skills, basic social skills, and basic communication skills. (p ≤ 0.05) The study concluded that the cooperative teaching method used in physical education and sports classes contributes positively to the development of students' empathy and social skills.