Fitness ve crossfit yapan bireylerin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of mental toughness levels of individualsparticipating in fitness and crossfit
  1. Tez No: 1021198
  2. Yazar: KÖKSAL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATAKAN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Crossfit, Fitness, Zihinsel dayanıklılık, Crossfit, Fitness, Mental toughness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, düzenli olarak fitness ve CrossFit antrenmanı yapan bireylerin zihinsel dayanıklılık düzeylerini ve alt boyutlarını çeşitli demografik ve antrenman değişkenlerine göre karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı tarama modeli deseninde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, Antalya ve Ankara illerinde aktif olarak en az 3 aydır fitness (n=70) ve CrossFit (n=70) yapan toplam 140 gönüllü birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve orijinali Sheard ve ark. (2009) tarafından geliştirilen, Altıntaş ve Bayar Koruç (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan“Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmış olup, veriler normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U, KruskalWallis H ve Spearman Korelasyon analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, fitness ve CrossFit yapan bireylerin zihinsel dayanıklılık toplam puanları ile Kontrol, Devamlılık, Güven ve Meydan Okuma alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p > 0.05). Bununla birlikte, Kontrol alt boyutunda CrossFit yapan sporcuların ortalama sıralarının Fitness yapanlara göre kısmen daha yüksek olduğu ve anlamlılık sınırına yaklaştığı (p = .092) saptanmıştır. Bununla birlikte, rekreaktif olarak spora katılan kadın ve erkek bireylerin medeni durumlarının (p=.061) analiz sonucu ile anlamlılık seviyesine yaklaştığı görülmekte olup, anlamlı bir fark bulunamamıştır. Analiz sonuçları, bu değerin anlamlılık değerine yakın olması evli bireylerin ailevi sorunları ile bekar bireylerin sosyal ve ekonomik koşulları neticesinde ve gelecek anksiyetisinin farklı duygu-durum faktörlerinin, katılımcıların mental dayanıklılık seviyelerine yansımış olabileceği değerlendirilmektedir.Ayrıca cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, lisanslı spor geçmişi, antrenman sıklığı, süresi ve spora katılım amacı gibi değişkenlerin zihinsel dayanıklılık düzeyleri üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, zihinsel dayanıklılığın spesifik bir antrenman türünden ziyade, düzenli egzersiz alışkanlığının sürdürülmesiyle ilişkili olduğu ve her iki antrenman modelinin de bireylere stres toleransı noktasında benzer düzeyde psikolojik fayda sağladığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to comparatively examine the mental toughness levels and sub-dimensions of individuals who regularly participate in fitness and CrossFit training, based on various demographic and training variables. The research was conducted using a comparative survey model, which is a quantitative research design. The sample of the study consists of a total of 140 volunteer individuals participating in fitness (n=70) and CrossFit (n=70) for at least 3 months in Antalya and Ankara. The“Personal Information Form”prepared by the researcher and the“Sports Mental Toughness Questionnaire”adapted into Turkish by Altıntaş and Bayar Koruç (2016) were used as data collection tools. SPSS 25.0 software was utilized for data analysis; since the data did not show a normal distribution, nonparametric tests, including Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, and Spearman Correlation analyses, were applied. According to the analysis results, no statistically significant difference was found between the total mental toughness scores and the sub-dimensions (Control, Constancy, Confidence, and Challenge) of individuals engaged in fitness and CrossFit (p > 0.05). However, in the Control sub-dimension, the mean rank of CrossFit participants was partially higher than that of fitness participants, approaching the significance threshold (p = .092). Furthermore, it was determined that variables such as gender, marital status, age, educational background, licensed sports history, training frequency, duration, and purpose of sports participation did not have a significant effect on mental toughness levels. In conclusion, it was evaluated that mental toughness is associated with maintaining regular exercise habits rather than a specific training type, and both training models provide individuals with similar levels of psychological benefits regarding stress tolerance and coping with difficulties.