Çalışma sermayesi yönetimi: Sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma
Working capital management: Research on industrial enterprises
- Tez No: 1021221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALTAN MASUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Nakit Dönüşüm Döngüsü, ABC–XYZ–I-II-III Analizi, Zaman Serisi Tahmin Modelleri, Sanayi İşletmeleri, Working Capital Management, Cash Conversion Cycle, ABC–XYZ–I-II-III Analysis, Time-Series Forecasting Models, Industrial Enterprises
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Çalışma sermayesinin etkin yönetimi, sanayi işletmelerinin finansal sürdürülebilirliği ve rekabet gücü açısından kritik bir rol oynamaktadır. Uzun üretim döngüleri, yüksek sermaye gereksinimi ve piyasa belirsizlikleri, özellikle enerji ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışma sermayesini stratejik bir yönetim alanına dönüştürmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, sanayi işletmelerinde çalışma sermayesi yönetiminin finansal performans, likidite ve finansal risk üzerindeki etkilerini teorik ve ampirik boyutlarıyla ortaya koymak; bu doğrultuda çok boyutlu bir analiz çerçevesi geliştirerek sanayi işletmeleri için uygulanabilir yönetim önerileri sunmaktır. Araştırmada öncelikle çalışma sermayesinin kavramsal çerçevesi ve literatürde kullanılan temel yaklaşımlar değerlendirilmiştir. Ardından çalışma sermayesi dört tamamlayıcı boyut çerçevesinde ele alınmıştır: finansal oran analizi ile finansal yapı, nakit dönüşüm döngüsü ile kullanım etkinliği, ABC–XYZ–I-II-III sınıflandırması ile önem ve sürdürülebilirlik düzeyi, zaman serisi tahmin modelleri (regresyon, hareketli ortalama, Holt ve ARIMA) ile de geleceğe yönelik eğilimler analiz edilmiştir. Uygulama bölümünde, Borsa İstanbul'da işlem gören iki sanayi işletmesinin 2021–2023 dönemine ait finansal verileri incelenerek çalışma sermayesi bileşenlerinin likidite, kârlılık ve finansal risk üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışma sermayesi yönetiminin yalnızca kısa vadeli likiditeyi değil, işletmenin genel finansal performansını ve risk yapısını doğrudan etkilediğini göstermektedir. Özellikle yüksek likiditenin tek başına yüksek kârlılık anlamına gelmediği; çalışma sermayesinin kullanım etkinliğinin finansal performans üzerinde belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çalışma sermayesinin statik oran analizlerinin ötesinde, çok boyutlu ve bütünleşik bir yaklaşımla yönetilmesi gerektiği ortaya konmuştur. Çalışma, farklı analiz yöntemlerini tek bir karar destek çerçevesinde birleştirerek sanayi işletmeleri için uygulanabilir bir analiz çerçevesi sunmakta ve hem literatüre hem de uygulamaya katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Effective working capital management plays a crucial role in ensuring the financial sustainability and competitive advantage of industrial enterprises. Long production cycles, high capital requirements, and market uncertainties turn working capital into a strategic management domain, particularly for firms operating in the energy and mining sectors. The main objective of this study is to reveal, from both theoretical and empirical perspectives, the effects of working capital management on the financial performance, liquidity, and financial risk of industrial enterprises, and to develop applicable management recommendations for industrial enterprises through a multidimensional analytical framework. The research first evaluates the conceptual framework of working capital and the main approaches used in the literature. Working capital is then addressed through four complementary dimensions: financial ratio analysis for financial structure, the cash conversion cycle for usage efficiency, ABC–XYZ–I-II-III classification for importance and sustainability level, and time-series forecasting models (regression, moving average, Holt, and ARIMA) for future trends. In the empirical section, the 2021–2023 financial data of two industrial firms listed on Borsa Istanbul are analyzed to assess the impact of working capital components on liquidity, profitability, and financial risk. The findings indicate that working capital management affects not only short-term liquidity but also the firm's overall financial performance and risk structure. In particular, high liquidity alone does not imply high profitability; rather, the efficiency of working capital usage emerges as a key determinant of financial performance. The results demonstrate that working capital should be managed through a multidimensional and integrated approach that goes beyond static ratio analysis. By combining different analytical methods within a single decision-support framework, this study provides an applicable analytical framework for industrial enterprises and contributes to both the academic literature and managerial practice.