Hamstring tendon grefti ile anatomik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda femoral greft/tünel uzunluk oranı ile tibial interferens vida/tünel uzunluk oranının dizin rotasyonel kuvvetine ve klinik sonuçlara etkisi
The effect of femoral graft/tunnel length ratio and tibial interference screw/tunnel length ratio on rotational knee strength and clinical outcomes in anatomical anterior cruciate ligament reconstruction with hamstring tendon graft
  1. Tez No: 1021369
  2. Yazar: MERT MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ATİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: İzokinetik dinamometre, ligament rekonstrüksiyonu, tendon grefti, tibial rotasyon, tünel eğim açıları, isokinetic dynamometry, ligament reconstruction, tendon graft, tibial rotation, tunnel inclination angle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada anatomik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası tünel-greft ve tünel-fiksasyon ilişkisini yansıtan radyolojik-teknik parametrelerin, dizin postoperatif rotasyonel kas kuvveti ve hasta bildirimli fonksiyonel sonuçları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ön çapraz bağ yaralanması sebebiyle rotasyonel instabiliteye maruz kalmış bir dizden rekonstrüksiyon amaçlı hamstring tendon grefti alınmasının tibial iç rotasyon kuvvetini etkileyebilmesi nedeniyle, postoperatif rotasyonel kas performansı ile ilişkili teknik ve radyolojik faktörlerin belirlenmesi bu çalışmanın temel gerekçesini oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tek merkezli gözlemsel olarak planlanan çalışmaya 2023–2024 yıllarında aynı cerrah tarafından anatomik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan 51 hasta dahil edildi. Tüm hastalarda dörtlü hamstring otogrefti kullanıldı. Femoral tünel anteromedial portal tekniği ile açıldı; femoral fiksasyonda kortikal askı fiksasyonu, tibial fiksasyonda interferens vidası kullanıldı. Postoperatif birinci yıl sonunda bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme üzerinden femoral greft/tünel uzunluk oranı, tibial interferens vida/tünel uzunluk oranı ve greft inklinasyon açıları ölçüldü. Tibial iç ve dış rotasyon kuvvetleri izokinetik dinamometre ile değerlendirildi. Klinik sonuçlar Uluslararası Diz Dokümantasyon Komitesi, Lysholm ve Modifiye Cincinnati skorları ile kaydedildi. Bulgular: Postoperatif dönemde ön çekmece, Lachman ve pivot-shift testlerinde anlamlı düzelme saptandı. Opere dizde iç rotasyon peak torque, peak work ve peak power değerleri sağlam dize göre anlamlı derecede düşük bulundu. Femoral greft/tünel uzunluk oranı ve tibial interferens vida/tünel uzunluk oranı iç rotasyon limb simetri indeksi parametreleri ve opere dizin vücut ağırlığına normalize iç rotasyon kuvvet değerleri ile pozitif ilişkiliydi. Bu ilişkiler çok değişkenli regresyon analizlerinde de bağımsız etkisini sürdürdü. Greft inklinasyon açıları ise daha sınırlı ilişki gösterdi. Sonuç: Femoral greft/tünel uzunluk oranı ve tibial interferens vida/tünel uzunluk oranı postoperatif iç rotasyonel kas performansı ile ilişkili teknik-radyolojik parametreler olabilir. ÖÇB rekonstrüksiyonu sonrası değerlendirmede radyolojik ölçümler ile izokinetik rotasyonel kuvvet analizlerinin birlikte kullanılması daha kapsamlı fonksiyonel değerlendirme sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of radiological-technical parameters reflecting tunnel-graft and tunnel-fixation relationships on postoperative rotational muscle strength and patient-reported functional outcomes after anatomical anterior cruciate ligament reconstruction. The main rationale of this study is that harvesting a hamstring tendon graft for reconstruction from a knee exposed to rotational instability due to anterior cruciate ligament injury may affect tibial internal rotation strength, and therefore, it is important to identify the technical and radiological factors associated with postoperative rotational muscle performance. Material and Method: This retrospective, single-center observational study included 51 patients who underwent anatomical anterior cruciate ligament reconstruction by the same surgeon in 2023 and 2024. A quadrupled hamstring autograft was used in all patients. The femoral tunnel was created using the anteromedial portal technique; femoral fixation was performed with a femoral cortical suspension fixation and tibial fixation was performed with an interference screw. At the postoperative first-year evaluation, femoral graft/tunnel length ratio, tibial interference screw/tunnel length ratio, and graft inclination angles were measured on computed tomography or magnetic resonance imaging. Tibial internal and external rotation strengths were assessed using an isokinetic dynamometer. Clinical outcomes were recorded using the International Knee Documentation Committee, Lysholm, and Modified Cincinnati scores. Results: Significant postoperative improvement was observed in anterior drawer, Lachman, and pivot-shift tests. Internal rotation peak torque, peak work, and peak power values of the operated knee were significantly lower than those of the contralateral healthy knee. Femoral graft/tunnel length ratio and tibial interference screw/tunnel length ratio were positively associated with internal rotation limb symmetry index parameters and weight-normalized internal rotation strength values of the operated knee. These associations remained significant in multivariable regression analyses. Graft inclination angles showed more limited associations. Conclusion: Femoral graft/tunnel length ratio and tibial interference screw/tunnel length ratio may represent radiological-technical parameters associated with postoperative internal rotational muscle performance. Combining radiological measurements with isokinetic rotational strength analyses may provide a more comprehensive functional assessment after anatomical anterior cruciate ligament reconstruction.