Spinal anestezi öncesi vena cava inferior collapsibility indeksi ölçümü ile spinal anestezi sonrası oluşabilecek hipotansiyonu öngörme ve önleme ve internal juguler ven collapsibility indeksi ve femoral ven indeksi karşılaştırması
Predicting and preventing hypotension after spinal anesthesia by measuring inferior vena cava collapsibility index before spinal anesthesia comparison of internal jugular vein collapsibility index and femoral vein index
  1. Tez No: 1021623
  2. Yazar: İPEK ERCAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, vena cava inferior, internal juguler ven, femoral ven, ultrasonografi, Spinal Anesthesia, inferior vena cava, internal jugular vein, femoral vein, ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, spinal anestezi uygulanan hastalarda preoperatif dönemde ölçülen vena cava inferior kollapsibilite indeksi (VCI CI), femoral ven (FV) ve internal juguler ven (IJV) indekslerinin spinal anestezi sonrası hipotansiyonu (SASH) öngörmedeki klinik değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kanama beklenmeyen, elektif cerrahi planlanan ve spinal anestezi uygulanan 58 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif dönemde VCI, FV ve IJV ultrasonografik ölçümleri yapılarak kollapsibilite indeksleri hesaplandı. Hastaların VCI CI değeri yüksek olan hastaların bir kısmına preoperatif sıvı yüklemesi yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif açlık süreleri, verilen sıvı miktarları ve spinal bloğun 10. ve 30. dakikasındaki dermatom seviyeleri kaydedildi. Peroperatif dönemde hipotansiyon gelişimi ve hemodinamik parametreler takip edildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: ROC analizlerinde ölçülen hiçbir venöz indeksin hipotansiyonu bağımsız olarak öngöremediği saptanmıştır (VCI CI için EAA=0,460, p=0,690; FV için EAA=0,460; IJV için EAA=0,553). Diğer yandan, preoperatif açlık süresi uzadıkça VCI kollapsibilitesinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı (r=0,371, p<0,01) görülmüştür. Kurulan ikili lojistik regresyon modelinde, preoperatif venöz hacim indekslerinin hipotansiyonu tek başına açıklayamadığı; spinal bloğun 30. dakikadaki dermatom seviyesinin ise hipotansiyon gelişimini belirleyen yegane bağımsız öngörücü olduğu saptanmıştır (p=0,044). Hipotansiyon gelişen olgularda 30. dakika dermatom ortancası (T6,50), hipotansiyon gelişmeyenlere (T8,00) göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Ultrasonografik venöz kollapsibilite ölçümleri (VCI CI, FV, IJV), spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu tek başına mutlak olarak tahmin edememektedir. Ancak preoperatif VCI CI değerlendirmesi, rölatif hipovolemiyi başarıyla yansıtarak riskli hastaları belirleyen ve hekimi sıvı replasmanına yönlendirerek olası derin hipotansiyonu maskeleyen aktif bir klinik karar destek aracıdır. Postspinal hipotansiyonun belirleyicisi, tek başına bazal hacim açığından ziyade kardiyoakseleratör lifleri de içine alan sempatik blokajın genişliği ile birlikte multifaktöriyel bir bütündür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the clinical value of the Inferior Vena Cava Collapsibility Index (IVC CI), Femoral Vein (FV), and Internal Jugular Vein (IJV) indices, measured in the preoperative period, in predicting post-spinal anesthesia hypotension (PSAH) in patients undergoing spinal anesthesia. Materials and Methods: Fifty-eight patients scheduled for elective surgery with minimal expected blood loss and undergoing spinal anesthesia were prospectively included in the study. Preoperative ultrasonographic measurements of the IVC, FV, and IJV were performed, and their collapsibility indices were calculated. A portion of the patients with a high IVC CI received preoperative fluid loading. Demographic characteristics, preoperative fasting times, administered fluid volumes, and dermatome levels at the 10th and 30th minutes of the spinal block were recorded. The development of hypotension and hemodynamic parameters were monitored during the perioperative period. Statistical analysis of the obtained data was performed using the SPSS software. Results: In ROC analyses, none of the measured venous indices independently predicted hypotension (AUC=0.460, p=0.690 for IVC CI; AUC=0.460 for FV; AUC=0.553 for IJV). On the other hand, it was observed that as the preoperative fasting time increased, IVC collapsibility increased significantly (r=0.371, p<0.01). In the established binary logistic regression model, preoperative venous volume indices alone could not explain hypotension; whereas the dermatome level at the 30th minute of the spinal block was found to be the only independent predictor determining the development of hypotension (p=0.044). The median dermatome level at 30 minutes in cases developing hypotension (T6.50) was significantly higher compared to those who did not develop hypotension (T8.00). Conclusion: Ultrasonographic venous collapsibility measurements (IVC CI, FV, IJV) cannot predict the hypotension developing after spinal anesthesia on their own. However, preoperative IVC CI assessment is an active clinical decision support tool that successfully reflects relative hypovolemia, identifies at-risk patients, and directs the physician to fluid replacement, thereby masking potential profound hypotension. The determinant of post-spinal hypotension is a multifactorial whole combined with the extent of the sympathetic blockade, which includes the cardioaccelerator fibers, rather than just a baseline volume deficit.