Yetişkin romantik ilişkilerinde aldatma eğilimi: Bağlanma stilleri, heyecan arama ve ilişki doyumu ile ilişkisi
Infidelity tendency in adult romantic relationships: Its relationship with attachment styles, sensation seeking and relationship satisfaction
- Tez No: 1021895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE ÖZLEM ELAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aldatma eğilimi, Bağlanma stilleri, İlişki doyumu, Infidelity tendency, Attachment styles, Relationship satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Romantik ilişkilerde aldatmaya yönelik niyetin bağlanma stilleri, heyecan arayışı ve ilişki doyumu ile ilişkisi yetişkin bireyler üzerinde incelendi. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri toplam 331 yetişkin birey oluşturdu. Araştırmada Demografik Bilgi Formu, Genç Yetişkinler İçin Kısa Heyecan Arayışı Ölçeği, İlişki Doyum Ölçeği, Aldatmaya Yönelik Niyet Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği kullanıldı. Analizlerde ise; Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız örneklemler t-testi ve Regresyon Analizi uygulandı. Araştırma sonuçlarına göre güvenli bağlanma, ilişki doyumu ile pozitif yönde; heyecan arama ve aldatmaya yönelik niyet ile negatif yönde ilişkili olduğu belirlendi. Kaçınan ve kaygılı-kararsız bağlanmanın ise heyecan arama ve aldatmaya yönelik niyet ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlendi. Ayrıca, heyecan arama ile ilişki doyumu arasında negatif yönde zayıf düzeyde, heyecan arama ile aldatmaya yönelik niyet arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ve ilişki doyumu ile aldatmaya yönelik niyet arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkili olduğu belirlendi. Erkek katılımcıların aldatmaya yönelik niyet puan ortalamalarının kadın katılımcılara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. Hiyerarşik regresyon analizi sonucunda ise kaygılı bağlanmanın aldatmaya yönelik niyetin anlamlı ve pozitif yordayıcısı olduğu belirlendi. Heyecan arayışının aldatmaya yönelik niyeti pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı belirlendi. Son olarak modele ilişki doyumu değişkeni eklendiğinde, ilişki doyumu aldatmaya yönelik niyeti negatif yönde ve anlamlı biçimde yordamakta olduğu belirlendi. Elde edilen bulgular doğrultusunda bağlanma örüntüleri, heyecan arayışı ve ilişki doyumunun aldatmaya yönelik niyetin açıklanmasında önemli değişkenler olduğu değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between the intention to engage in infidelity, attachment styles, sensation seeking, and relationship satisfaction among adults in romantic relationships. The study sample consisted of 331 individuals aged 18 years and older. Data were collected using the Demographic Information Form, the Brief Sensation Seeking Scale for Young Adults, the Relationship Assessment Scale, the Intention Toward Infidelity Scale, and the Three-Dimensional Attachment Styles Scale. Pearson correlation analysis, independent samples t-test, and hierarchical regression analysis were conducted to analyze the data. The findings indicated that secure attachment was positively associated with relationship satisfaction and negatively associated with sensation seeking and the intention to engage in infidelity. In contrast, avoidant and anxious-ambivalent attachment were found to be positively associated with both sensation seeking and the intention to engage in infidelity. Furthermore, a weak negative relationship was found between sensation seeking and relationship satisfaction, a weak positive relationship between sensation seeking and the intention to engage in infidelity, and a moderate negative relationship between relationship satisfaction and the intention to engage in infidelity. Male participants were found to have significantly higher intention toward infidelity scores than female participants. The results of the hierarchical regression analysis revealed that anxious attachment was a significant positive predictor of the intention to engage in infidelity. Sensation seeking also significantly and positively predicted the intention to engage in infidelity. Finally, when relationship satisfaction was added to the model, it was found to significantly and negatively predict the intention to engage in infidelity. Overall, the findings suggest that attachment patterns, sensation seeking, and relationship satisfaction are important variables in explaining the intention to engage in infidelity.