Effect of occupational health and safety on employee performance through job satisfaction
İş sağlığı ve güvenliğinin iş tatmini aracılığıyla çalışan performansı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 976386
  2. Yazar: CHRISTIAN ACHEAMPONG
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA ODUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, İşyerinde İyilik Hali, Güvenlik Performansı, Çalışan Performansı, İş Tatmini, Occupational Health, Occupational Safety, Workplace Well-being, Safety Performance, Employee performance, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışan performansı üzerindeki etkisini araştırmak ve ayrıca iş sağlığı ve güvenliği ile çalışan performansı arasındaki ilişkide iş tatmininin aracı rolünü incelemektir. Araştırma, mobilya üretim firmalarındaki çalışanlar örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Bu firmalardaki çalışanlar arasında çevrimiçi bir anket uygulanmıştır ve toplamda 385 çalışan ankete katılmıştır. Çalışma, aracılık etkilerini incelemek için nicel bir yaklaşım benimseyerek PROCESS makrosu (Model 4) kullanılmıştır. Bulgular, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışan performansı üzerinde doğrudan olumlu ve önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliği için istatistiksel olarak anlamlı regresyon modelleri bulunmuştur. Ancak, dolaylı etkinin anlamlı olmaması, iş tatmininin iş sağlığı ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi anlamlı şekilde etkilemediğini göstermektedir. Benzer şekilde, iş güvenliği için de iş tatmininin aracı etkisi ihmal edilebilir düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu sonuçlar, iş tatmininin bu ilişkilerde güçlü bir aracı olmayabileceğini, ancak iş sağlığı ve güvenliğinin doğrudan çalışan performansını artırdığını göstermektedir. Çalışma, gelecekteki araştırmalara katkı sağlamanın yanı sıra, örgütsel bağlamda ve yönetsel uygulamalarda iş sağlığı ve güvenliğinin korunmasının hayati önemini vurgulayarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of occupational health and safety on employee performance, as well as to examine the mediating role of job satisfaction in the relatioship between occupational health and safety and employee performance in a sample of furniture manufacturing firms. An online survey was conducted among employees at these furniture manufacturing firms. A total of 385 employees completed the survey. The study adopts a quantitative approach, using the PROCESS macro (Model 4) to examine mediation effects. The findings indicate that occupational health and safety have a considerable direct positive influence on employee performance. There were statistically significant regression models for occupational health and safety. However, as evidenced by a non-significant indirect impact suggests that job satisfaction did not significantly influence the association between occupational health and employee performance. Similar results were seen for occupational safety, where job satisfaction had a negligible and statistically insignificant mediation effect. These results imply that although job satisfaction may not be a powerful mediator in these connections, occupational health and safety do directly improve employee performance. In addition to providing insights for future research, the study adds to the body of literature by emphasizing the vital relevance of preserving occupational health and safety in organizational contexts and managerial practices.