Acil servise nefes darlığı ile başvurup mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda laktat/albümin oranı ve alveolar-arteryel oksijen gradientinin prognoz üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the prognostic impact of the lactate-to-albumin ratio and the alveolar–arterial oxygen gradient in patients presenting to the emergency department with dyspnea and requiring mechanical ventilation
  1. Tez No: 1021915
  2. Yazar: CEMAL İLKER CANDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut solunum yetmezliği, Mekanik ventilasyon, Alveolo-arteriyel oksijen gradiyenti, Laktat/Albümin Oranı, APACHE II, Mortalite, Acute respiratory failure, Mechanical ventilation, Alveolar-arterial oxygen gradient, Lactate/Albumin Ratio, APACHE II, Mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servise akut solunum yetmezliği ile başvurup mekanik ventilasyon desteği alan hastalarda erken risk sınıflaması hayati öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı; söz konusu spesifik hasta grubunda başvuru ve 2. saat Laktat/Albümin Oranı (LAO), alveolo-arteriyel oksijen gradiyenti (P(A-a)O2) qSOFA ve APACHE II skorlarının yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışı, hastane içi mortalite ve 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki tanısal performanslarını prospektif olarak karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, acil servise nefes darlığı ile başvuran ve mekanik ventilatör (invaziv veya non-invaziv) ihtiyacı duyan 200 kritik hasta prospektif olarak dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 71,28±11,4 yıl olup, %63'ünü erkek hastalar oluşturdu. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, başvuru anı ve 2. saat laboratuvar parametrelerinden hesaplanan LAO ile kan gazı değerlerinden elde edilen P(A-a)O2, qSOFA ve standart APACHE II skorları kayıt altına alındı. Parametrelerin YBÜ yatışı, hastane içi ve 30 günlük mortaliteyi öngörme güçleri Alıcı İşletim Karakteristiği (ROC) analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda genel hastane içi mortalite oranı %28,5 olarak saptanmıştır. ROC analizlerine göre, hastane içi ve 30 günlük mortalite öngörüsünde P(A-a)O2 gradiyenti en yüksek ayırt edici performansa (Eğri Altında Kalan Alan - AUC) sahip parametre olarak öne çıkmıştır. Doku hipoksisi ve inflamasyonun dinamik bir yansıması olan 2. saat LAO değeri, akut fizyolojik bozulmayı tespit etmede genel bir yoğun bakım skoru olan standart APACHE II'yi geride bırakmıştır. qSOFA skoru ise mortaliteyi öngörmede sahip olduğu yüksek özgüllük (%85,3) ile dikkat çekmiştir. İnvaziv mekanik ventilasyon uygulanan hastaların başvuru ve 2. saat LAO, standart APACHE II ve qSOFA skorları non-invaziv gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Sonuç: Akut solunum yetmezliği olan spesifik mekanik ventilasyon kohortunda, hastalığın patofizyolojik temeline odaklanan P(A-a)O2 ve 2. saat dinamik LAO düzeyi, prognozu ve mortaliteyi öngörmede standart APACHE II gibi genel skorlama sistemlerinden daha üstün bir tanısal performansa sahiptir. Bu hedefe yönelik parametrelerin, acil serviste erken risk sınıflaması ve triyaj kararlarında kullanılması klinik yönetim açısından büyük fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Early risk stratification is of vital importance for patients presenting to the emergency department with acute respiratory failure requiring mechanical ventilation. The aim of this study was to prospectively compare the diagnostic performance of admission and 2nd-hour Lactate/Albumin Ratio (LAR), alveolar-arterial oxygen gradient (P(A-a) O2) qSOFA, and APACHE II scores in predicting intensive care unit (ICU) admission, in-hospital mortality, and 30-day mortality in this specific patient cohort. Materials and Methods: A total of 200 critically ill patients presenting to the emergency department with dyspnea and requiring mechanical ventilation (invasive or non-invasive) were prospectively included in the study. The mean age of the patients was 71.28±11.4 years, and 63% were male. Demographic data, comorbidities, admission and 2nd-hour LAR calculated from laboratory parameters, P(A-a)O2 derived from blood gas values, qSOFA, and APACHE II scores were recorded. The predictive power of these parameters for ICU admission, in-hospital mortality, and 30-day mortality was evaluated using Receiver Operating Characteristic (ROC) analyses. Results: The overall in-hospital mortality rate in our study was 28.5%. According to the ROC analyses, the P(A-a)O2 emerged as the parameter with the highest discriminative performance (Area Under the Curve - AUC) in predicting both in-hospital and 30-day mortality. The 2nd-hour LAR, a dynamic reflection of tissue hypoxia and inflammation, outperformed the standard APACHE II score—a general intensive care scoring system—in detecting acute physiological deterioration. The qSOFA score stood out with its high specificity (85.3%) in predicting mortality. Admission and 2nd-hour LAR, standard APACHE II, and qSOFA scores were significantly higher in patients undergoing invasive mechanical ventilation compared to the non-invasive group (p<0,001). Conclusion: In a specific mechanical ventilation cohort with acute respiratory failure, target-oriented parameters focusing on the pathophysiological basis of the disease, such as the P(A-a)O2 and 2nd-hour dynamic LAR, demonstrate superior diagnostic performance in predicting prognosis and mortality compared to general scoring systems like APACHE II. Utilizing these targeted parameters for early risk stratification and triage decisions in the emergency department will provide substantial clinical benefits.