Veronica multifida L. ekstresinin MIA-PaCa-2 pankreas kanseri hücre hattı üzerindeki sitotoksik, apoptotik ve antimetastatik etkilerinin in-vitro araştırılması ve fitokimyasal analizi
Investigation of the cytotoxic, apoptotic, and antimetastatic effects of Veronica multifida L. extract on the MIA PaCa-2 pancreatic cancer cell line in vitro and its phytochemical analysis
- Tez No: 1021923
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, flavonoitler, fenolik asitler, pankreas kanseri, Veronica multifida, Apoptosis, flavonoits, pancreatic cancer, phenolic acids, veronica multifida
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel, Tamamlayıcı ve Entegratif Tıp Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma V. multifida ekstresinin fitokimyasal profilini belirlemek ve in-vitro pankreas kanseri hücre hattı (MIA-PaCa) üzerindeki antimetastatik, apoptotik ve sitotoksik potansiyelini araştırmak amacıyla planlanmıştır. V. multifida ekstresinin sitotoksik aktivitesini değerlendirmek için MTT testi kullanıldı ve ekstrenin pankreas kanseri hücrelerinin canlılığını doza bağlı bir şekilde azalttığı görüldü. Apoptoz mekanizması, Bax ve Bcl-2 ekspresyonlarının değerlendirilmesi ile ortaya kondu ve ekstrenin apoptotik yolakları aktive ederek kanser hücrelerinde programlı hücre ölümünü tetiklediği görüldü. Ayrıca, scratch testi kullanılarak yapılan analizlerde ekstrenin hücre göç kapasitesini önemli ölçüde azalttığı ve metastazı önleyici bir rol oynayabileceği gözlendi. Fitokimyasal analizler, V. multifida metanol ekstresinin başta ferulik asit (66.58 µg/ml) olmak üzere kafeik asit ve prokateşik asit gibi biyoaktif fenolik bileşikler içerdiğini; su ekstresinin ise yüksek konsantrasyonda prokateşik asit (62.38 µg/ml) ve kafeik asit içerdiğini ortaya koymuştur. Her iki ekstre de toplam fenolik ve flavonoit içeriği açısından zengin olmakla birlikte metanol ekstresi daha yüksek fenolik ve flavonoit içeriğiyle öne çıkmıştır. HPLC ile tespit edilen bu bileşiklerin, gözlemlenen sitotoksik, apoptotik ve antimetastatik etkilerin temel biyokimyasal belirleyicileri olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, V. multifida ekstresi, pankreas kanseri hücreleri üzerinde anlamlı sitotoksik, apoptotik ve antimetastatik etkiler gösterdi. Bu sonuçlar, V. multifida'nın pankreas kanserine karşı potansiyel terapötik bir ajan olarak daha ileri çalışmalar için umut vaat ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the phytochemical profile of V. multifida extract and to investigate its antimetastatic, apoptotic and cytotoxic potential on in vitro pancreatic cancer cell line (MIA-PaCa). MTT test was used to evaluate the cytotoxic activity of V. multifida extract, and it was seen that the extract reduced the viability of pancreatic cancer cells in a dose-dependent manner. The apoptosis mechanism was revealed by evaluating Bax and Bcl-2 expressions, and it was seen that the extract triggered programmed cell death in cancer cells by activating apoptotic pathways. In addition, it was observed that the extract significantly reduced cell migration capacity and may play a metastasis-preventive role in analyses performed using the scratch test. Phytochemical analyses revealed that the methanol extract of V. multifida contains bioactive phenolic compounds, primarily ferulic acid (66.58 µg/mL), along with caffeic acid and protocatechuic acid. In contrast, the aqueous extract was found to contain high concentrations of protocatechuic acid (62.38 µg/mL) and caffeic acid. Although both extracts are rich in total phenolic and flavonoit content, the methanol extract stands out with higher levels of these compounds. The compounds identified by HPLC are considered to be the main biochemical determinants responsible for the observed cytotoxic, apoptotic, and antimetastatic effects. In conclusion, V. multifida extract showed significant cytotoxic, apoptotic and antimetastatic effects on pancreatic cancer cells. These results suggest that V. multifida holds promise for further studies as a potential therapeutic agent against pancreatic cancer.