Farklı optik disk görünümlerinin klinik ve topografik özellikleri
Clinical and topographical features of various glacomatous optic disc appearances
  1. Tez No: 103381
  2. Yazar: N. MELDA YENEREL (KIZILKAYA)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER CAN ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, farklı optik disk görünümü, Heidelberg retina tomografisi, Primary open angle glaucoma, various glaucomatous optic disc appearances, Heidelberg retina tomograph
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
59 ÖZET Amaç: Primer açık açılı glokom olgulanndaki değişik optik disk görünümlerinin topografik özelliklerini bir konfokal tarayıcı laser oftalmoskop olan Heildelberg Retina Tomografisi (HRT) ile karşılaştırmak, elde edilen topografik parametreleri görme alanı global indisleri ile kıyaslamak, gruplar arasındaki oküler (göz içi basıncı, optik sinir kanamaları) ve sistemik (kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, diabet, migren) risk faktörleri farklılıklarını saptamaktır. Gereç ve yöntem: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Glokom Biriminde takip edilen ve muayeneleri sırasında fokal iskemik, miyopik glokomatöz, senil sklerotik ve genel genişlemiş optik disk kriterlerine uygun olarak sınıflanabilen 99 göz çalışma kapsamına alındı. Her disk için 22 topografik, volumetrik ve morfometrik değişken tarayıcı laser oftalmoskop (HRT) ile değerlendirildi. Humphrey 30-2 görme alanı yapıldı ve hastaların sistemik ve oküler risk faktörleri kaydedildi. Değişkenlerin gruplar arasındaki farklılıkları ANOVA varyans analizi ve %2 testi kullanılarak değerlendirildi. Çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltim tekniği uygulandı. P değerinin 0.05 den küçük bulunduğu karşılaştırmalar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Sonuçlar: 35 fokal iskemik, 24 genel genişlemiş, 18 miyopik, 22 senil sklerotik optik disk değerlendirildi. 22 topografik parametreden 20'si gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. Fokal iskemik diske sahip olgularda migren daha sık izlendi. İstatistiksel anlamlılığa ulaşmamasına rağmen, iskemik kalp hastalığı (%36.4) ve hipertansiyon( %59.1) sıklığı senil sklerotik grupta daha fazlaydı. Optik disk kanamasının da fokal iskemik disklerde istatistiksel olarak daha sık geliştiği gözlendi. Yorum: HRT ile değişik optik disk görünümlerinin farklılıkları ortaya konabilmektedir. Ancak, patolojik sinir görünümleri arasında büyük farklılıklar olduğundan klinik değerlendirmenin önemi göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
60 ABSTRACT Purpose: To evaluate the topographic characteristics of four distinct glaucomatous disc appearances with Heidelberg retina tomograph (HRT), to compare these topographic parameters with the visual field global indices and to determine the differences in ocular(intraocular pressure, optic disc hemorrhage) and systemic (cardiovascular diseases, hypertension, diabetes, migraine) risk factors between the groups. Materials and Methods: A total of ninety-nine discs classified as focal ischemic, myopic glaucomatous, senile sclerotic and generalized enlargement disc appearances were included in the study. Twenty-two topographic, volumetric and morphometric scanning laser ophthalmoscopic variables (HRT) were evaluated for each disc. Humphrey 30-2 visual field test was performed, systemic and ocular risk factors were recorded for each subject. Differences between the groups were evaluated using an analysis of variance and the Pearson chi-square test. A p value equal to or less than 0.05 was considered 'significant'. Results: Thirty- five focal ischemic discs, 18 myopic glaucomatous discs, 22 senile sclerotic discs and 24 discs characterized by generalized cup enlargement were studied. Significant inter-group differences were found for the 22 topographic variables. Migraine was more frequent in the focal ischemic group. Although the differences did not reach statistical significance, the prevalance of systemic hypertension (%59.1) and ischemic heart disease (%36.4)in the senile sclerotic group was suggestively higher. Optic disc hemorrhage occured more frequently in the focal ischemic group. Conclusion: By comparing certain optic disc variables, Heidelberg retina tomographic optic disc assessment can distinguish groups of discs with specific appearances. Expert clinical optic disc evaluation remains an important part of the assessment of patients as pathological disc appearances have great differences.