The Effect of an activity based cognitive fear reduction program on the fears of earthquake victim children
Deprem korkularını azalltma programının depremzede çocukların korkuları üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 105157
  2. Yazar: ÖZLEM KARAIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, deprem, çocuklar, korku azaltma yöntemleri. vııı, Fear, earthquake, children, fear reduction methods
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz DEPREM KORKULARINI AZALTMA PROGRAMININ DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN KORKULARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Karaırmak, Özlem Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın Haziran, 2001, 152 sayfa İki aşamadan oluşan bu çalışmanın üç amacı vardır. Bunlardan birincisi, depremzede çocukların en sık hissettikleri 10 korkuyu belirlemek, ikincisi depreme doğrudan maruz kalmış ve depreme maruz kalmamış çocukların korkuları arasında bir fark olup olmadığını araştırmak, üçüncüsü de Etkinliklere Dayalı Bilişsel Korku Azaltma Eğitimi programının depremzede çocukların depremle ilgili korkuları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın birinci aşamasının örneklem grubunu, Ankara ilinin Polatlı ilçesindeki Hikmet Uluğbay Pansiyonlu İlköğretim Okulu' ndan seçilmiş olan 266 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasının deney ve kontrol grupları ise bu 266 öğrenci arasındaki 119 depremzede öğrenci arasından vı TC \9ESBLÖĞBXtİM NBlOlA DOKÜMANTASYON MBKtttseçilen 20 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler, Korku Tarama Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında betimsel istatistik yöntemleri yanısıra, depreme doğrudan maruz kalmış ve depreme maruz kalmamış iki grubun korkulan arasındaki farkı araştırmak için Çok Faktörlü Varyans Analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Bulgular, depremzede çocuklar tarafından en yoğun olarak bildirilen 10 korkunun sırasıyla annenin ölümü, babamın ölümü, cehennem, enkaz altında kalmak, depremin tekrar olması, ailedeki birinin ölümü, deprem, anne-babadan ayrılmak, ölmek, ve yangın olduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca, Korku Tarama Ölçeği'nin 4 alt boyutunda (depremle ilgili korkular, hatırlatıcılar, ölüm ve ayrılık korkusu, yaralanma korkusu) kızların daha korkulu olduğu yönünde cinsiyet farkları bulunduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanısıra, 2 alt boyutta (hatırlatıcılar ve ölüm ve ayrılık korkusu ) depreme maruz kalmış çocukların depreme maruz kalmamış çocuklara göre daha korkulu olduğu bulunmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında,“Korku Azaltma Programını”nın etkililiğini araştırmak üzere 2x2 faktörlü, öntest-sontest kontrol grup deney desenine uygun varyans analizi kullanılmıştır. vııBeklenenin aksine, bulgular,“Korku Azaltma Programı”nm deprem korkusu yüksek depremzede deneklerin depremle ilgili korkularını azaltmada etkili olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF AN ACTIVITY BASED COGNITIVE FEAR REDUCTION PROGRAM ON THE FEARS OF EARTHQUAKE VICTIM CHILDREN Karaırmak, Özlem M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof.Dr. Gül Aydın June, 2001, 152 pages The purpose of the study, which is comprised of two phases, is threefold: first, to describe ten most frequent fears of earthquake victim children, second, to test whether a difference exits between the fears of earthquake exposed and non-exposed elementary school students and third, to examine the effect of an activity based cognitive fear reduction program on the fears of earthquake victim children. The sample of the first phase of the study consists of 266 students from Polatlı Hikmet Uluğbay Primary Education School while the subjects of the second iiiphase were twenty students, drawn from a total sample of 119 earthquake victim students. The Fear Survey Schedule was used to collect the survey data. In the first phase of the study, descriptive statistics were used to summarize data and Multivariate Analysis of Variance was employed to the Fear Survey Schedule scores of the subjects to compare the fears of earthquake exposed and non-exposed elementary school students. The results showed that the ten most frequent fears in the exposed group were: the fear of mother's death, fear of father's death, fear of hell, fear of being trapped in the debris, fear of recurrence of earthquake, fear of death of the family members, fear of earthquake, fear of separation from parents, fear of own death and fear of fire, respectively. The results of the study revealed significant gender differences regarding the“earthquake related fears”,“fear of reminders”,“fear of death and separation”and“fear of injury”in both groups, with girls being consistently more fearful than the boys. Significant differences were also found concerning“fear of reminders”and“fear of death and separation”in the exposed and the non-exposed group, with exposed group's subjects being more fearful than the non-exposed ones. In the second phase of the study, an experimental design with one control and one treatment group and two measurements (pre and post) were used to investigate the effectiveness of an activity based cognitive fear reduction program on the fears of earthquake victim children.“Activity Based Cognitive Fear Reduction Program ”was introduced to subjects over a period of 9 ivsessions. The sessions were held three times a week and lasted 90 minutes. Contrary to the expectation the results indicated that“Activity Based Cognitive Fear Reduction Program ”did not lessen the fears of earthquake victim children.