Tekirdağ ili Merkez ilçesi aile işletmelerinde insan kaynakları yönetimi
Human resources management in family firms in province of Tekirdağ Central district
- Tez No: 414650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Aile İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Family Businesses, Human Resources Management and Human Resources Management in Family Businesses
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
“Tekirdağ İli Merkez İlçesi Aile İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi”isimli çalışmada Tekirdağ ilindeki aile işletmelerinde kurumsallaşmaya bağlı olarak ihtiyaç duyulan insan kaynakları yönetimi olgusu incelenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde aile işletmeleri ve insan kaynakları yönetimi ile ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde araştırmanın konusu ve kapsamı, amacı, evreni ve örneklem ile veri toplama yöntemi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, araştırmaya ilişkin istatistiki bulgular ve bulguların yorumları yapılmıştır. Araştırmada anket yöntemi uygulanmıştır. Kişilerle yüz yüze görüşmeler yapılmış ve sonuca ulaşılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, aile işletmelerinin %77,5'in de insan kaynakları ile ilgili bir bölümün bulunmadığı, ihtiyaç duyulduğunda bu bölümle işletme sahibi veya aile bireylerinin ilgilendiği ortaya çıkmıştır. İşletme sahibi ve aile bireylerinin insan kaynakları yönetimi ile ilgili yeterli bilgi ve birikime sahip olmadığı görülmüştür. Günümüzde işletmelerin en önemli varlıkları çalışanlarıdır. Bu durum aile işletmeleri içinde geçerlidir. İnsan kaynakları yönetimi, işletme performansının artmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Bu nedenle aile işletmelerine insan kaynakları yönetimi konusunda eğitim verilmeli ve işletmelerde insan kaynakları bilinci oluşturulmalıdır. Etkili bir insan kaynakları yönetimi işletme imajına olumlu katkı sağlayabilir, çalışanların iş tatminlerini ve işletmeye bağlılıklarını da arttırabilir.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Human Resources Management in Family Firms in Province of Tekirdağ Central District”, human resources management that is critical for the institutionalization of the family businesses is examined for the province of Tekirdağ. The study consists of three parts. In the first section, the basic concepts of family businesses and human resources management are explained. In the second section, the aim of the research and its extent, participants of the study and data collection methods are explained. In the third section, research findings and the statistical interpretations are discussed. In the study, a survey was conducted. Face to face meetings were held with the participants and a conclusion was reached. The study revealed that, 77,5% of the family businesses do not have a human resources division and business owners or family members take care of human resources management when needed. Business owners and family members do not have enough knowledge and experience in human resources management. Nowadays, the most important asset of businesses are the employees. This is also true for family businesses. Human resources management is an important factor which helps to increase the productivity of the business. Thus, family businesses should be educated on human resources management and businesses should become aware of this issue. An efficient human resources management may improve the image of the business, raise the job satisfaction of the employees and their loyalty to the business.