Akış enjeksiyon sistemi ile iyon analizleri
Flow-injection analysis with ions analysis
- Tez No: 106158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: akış-enjeksiyon analiz, krom (VI), kalibrasyon grafiği, taşıyıcı akım, flow-injection analysis, chromium(VI), calibration graphic, carrier stream
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKIŞ ENJEKSİYON SİSTEMİ İLE İYON ANALİZLERİ Galip SAYIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ersin GÜLER 2001, 47 sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ersin GÜLER Çok hızlı bir gelişme gösteren Akış-Enjeksiyon Analiz (FIA)-Fotometrik sistemlerin manuel spektrofotometrik metodlarla karşılaştırıldığında yüksek kesinlik ve doğruluk sağladığı görülmektedir. Bu çalışmada basit, hızlı ve duyarlı bir tayin özelliği gösteren FIA-Spektrofotometre ile Cr(VI) iyonlarının konsantrasyon tayinlerinin optimizasyonu üzerine durulmuş ve tayin sınırlarının iyileştirilmesi araştırılmıştır, önce manuel UV-Visible spektro- fotometresiyle Cr(VI) tayinleri gerçekleştirilmiş 0,05-1 ppm Cr(VI) çözeltileri kullanılarak kalibrasyon eğrileri elde edilmiştir. Standart Cr(VI) çözeltileriyle metodun doğruluğu test edilmiş ve kalibrasyonu yapılmıştır. Akış-Enjeksiyon sistemleri için 0,02-20 ppm Cr(VI) çözeltileri kullanılmış taşıyıcı çözeltinin değişik akış hızlarında (0,25-1,5 ml/dak) kalibrasyon eğrileri elde edilmiş standart çözeltiler ile metodun kalibrasyonu ve testi yapılmıştır. Manuel spektrofotometrik analiz sonuçları verilerinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda dedektördeki dalga boyu 540 nm olarak seçilmiştir. Sonuç olarak 0,2 \ıglL tayin sınırına ulaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis FLOW-INJECTION ANALYSIS WITH IONS ANALYSIS Galip SAYIN Selçuk Universitiy Graduate School of Natural Applied Sicences Department of Chemistry Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ersin GÜLER 2001, 47 pages Jury : Yrd. Doç. Dr. Ersin GÜLER When the flow injection analysis (FIA) method, which have been rapidly developed was compared with maunal spetrophotometric methods of photometric system, the FIA provide very accurary results. FIA methods which is simple, rapid and gives accurary determiniation; In this study, the optimisation of Cr(VI) in concentration was investigated. Firstly, Cr(VI) ions was determined manually with UV-visible spectrophotometer. The calibration graphics was obtained within the range of 0,05-1 ppm Cr(VI) solution the accurary of the methods was tested with standart Cr(VI) solution and then calibration was done. 0,01-20 ppm Cr(VI) solution was used for flow injection analysis system. For calibration of carrier stream, the calibration curves was obtaind in the range of diferenst flows (0,25-1,5 ml/min) the wavelengt of result of manual spectrophotometric analysis was determined as 540 nm and the determination range was obtained as 0,2 jig/L.