Helezon götürücüler ve bu götürücülerde kullanılan yatak konstrüksiyonlarının etüdü
Screw conveyors and bearing constructions of screw conveyors
  1. Tez No: 106238
  2. Yazar: HALİL OĞUZHAN ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALIŞVERİŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helezon mili, tekne uç yatakları, ara askı yatak, conta vu, Screw shaft, end bearing, intermediate hanger bearing, seal
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Helezon milinin yataklanması helezon konveyörlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. İyi bir yataklama ile sürtünmenin, aşınmanın ve ısınmanın kontrol altına alınacağı, güç tüketiminin ve iletim maliyetlerinin azalacağı görülmüştür. Yataklama esaslarını çalışma koşulları ve iletim malzemesinin harekete karşı gösterdiği direnç belirler. Tekne uç yatakları radyal ve eksenel yükleri karşılamahdır. Eksenel yükün düz yataklar yerine makaralı ve bilyalı yataklarla karşılanabileceği tespit edilmiştir. Yağlayıcı maddelerin korunması ve sızdırmazlığın sağlanabilmesi için tekne uç yataklarının contalanması etkin bir biçimde yapılmalıdır. Uzun iletim mesafelerinde helezon milini desteklemek amacıyla ara askı yatak kullanılır. Ara askı yatak servis zorlukları ve malzeme akışını bölmesi nedeniyle mümkün olduğu kadar az sayıda kullanılmalıdır. Ara askı yatak yerleşim mesafeleri helezon milinin sapma limitleri dikkate almarak hesaplanabilir. Tekne uç yatakları ve ara askı yatak konstrüksiyonlan malzeme, imalat ve kullanıldıkları alanlar açısından incelenmiştir. Yatak malzemelerinin çalışma limitleri irdelenmiştir. Özel yatak malzemeleri normal yatak malzemeleri ile karşılaştırılmışım
Özet (Çeviri)
Bearing of screw shaft is the most important issue to take into consideration in screw conveyors. It has been seen that, with a good bearing, heating and abrasion conld be taken under control, and that power-requirement and conveying cost could be decreased. Bearing principles are based on operating conditions and the resistance of the conveyed material against movement. Trough end bearings must meet radial and thrust load. It has been determined that thrust load could be met by sleeve bearings instead of ball bearings and roller bearings. For protection of lubricant materials, and to prevent leakage; sealing of trough-end-bearings must be made effectively. In order to support screw shaft for longer conveying distance, intermediate hanger bearing is used. Intermediate hanger bearing must be used as few as possible due to service difficulties, and since it stops material flow. The placement distances of intermediate hanger bearings can be estimated by taking deflection limitations of the screw shaft Trough end bearings and intermediate hanger bearing constructions have been analysed in terms of material, manufacturing, and areas in which they are used. Special bearing materials have been compared with ordinary bearing materials.