Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın kuruluşu işleyişi ve milli eğitim sistemine katkıları
Additive effects of teaching and trainig association to the Turkish federal teaching system, and it's works and structure
- Tez No: 110180
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ESKİCUMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teaching and Trainig Association, Turkish Federal Teaching Ministry, Turkish Federal Teaching System, Teaching and Education Plan and Programs. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Milli Eğitim Bakanlığı'nın danışma ve karar organı, bakanlık birimlerinin fikir ve hareket merkezi olan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı; Eğitim sistemini, plan ve programları, Eğitim mevzuatını, ders araç ve gereçlerini, yurtiçi ve yurtdışı eğitim faaliyetlerini araştırmak, pekiştirmek ve uygulama kararlarını almak gibi hizmetleri yürütmektedir. Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereği Türk Milli Eğitimindeki birlik, beraberlik ve bütünlüğün sağlanması görevi de Talim ve Terbiye Kurulunca yürütülmektedir. Bakanlığın önemli görevlerinden büyük bir kısmını yerine getirme görevini üstlenen, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 22 Mart 1926 tarihinde kabul edilip 3.4.1926 tarihinde yürürlüğe giren 789 sayılı“Maarif Teşkilatına Dair Kanunun”ikinci maddesine göre,“Milli Talim ve Terbiye Dairesi”adıyla kurulmuştur. Kuruluşundan günümüze hizmetlerinin daha rasyonel ve süratle yürütülebilmesi için önemli ve köklü değişiklikler yapılmıştır. 31.1.1993 tarihinde yayımlanan yönetmeliğe göre Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının teşkilat yapısı düzenlenerek bugünkü halini almıştır. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Türk Milli Eğitim Sisteminin ilkelerini ve politikalarını, öğretim programlarını, ders kitaplarını ve bütün eğitim ve öğretim araçlarını belirleyen yönlendiren ve Türk toplumunun ihtiyaçları doğrultusunda gelecek kuşakların yetişmesi ve eğitilmesi için amaç ve kararlan tespit eden bir kurumdur. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Türk Milli Eğitim Sistemine olan katkılarının belirlenmesi amacı ile yapılan bu çalışmada; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının kuruluş gerekçeleri, kuruluş amaçları, kuruluşundan günümüze geçirdiği aşamalar, çalışma alanları, işleyişi, teşkilat yapısı, Atatürk'ün eğitimle ilgili düşünce ve görüşleri ve kurulun Türk Milli Eğitim Sistemi ile ilgili çalışmaları ve bu çalışmaların eğitim için önemi ve yeri konuları ele alınmıştır. IVTalim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptığı ve yapmayı planladığı yeni düzenlemelerle sürekli olarak hizmet ettiği Türk toplumunun ve içinde yer aldığı dünyanın değişen şartlarım dikkate alarak kendini devamlı yenilemek durumundadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Additive effects of Teaching and Trainig Association to the Turkish Federal Teaching System, and it's works, structure. Teaching and Traning Association is the decision and consultation department of the Turkish Federal Teaching Ministry This document is interest in planing and programming the teaching system, supply the teaching equipments, research international and national teaching systems. Teaching and Training Association is responsible unity and togetherness for Turkish Federal Teaching System. From begining to the end many changes and important structure development occurs in the organization of the Teaching and Traning Association. Teaching and Training Association which is responsible for main issues of Turkish Federal Teaching Ministry admitted, 789 numbered law in March 3th 1926 and start in April 3th 1926. 31.1.1993 daily organization structure prepared.Teaching and Training Association direct the Turkish Aducation System in politcy,teaching programs, equipments of lessons. This document is important in where the Teaching and Training Association, how works for developing the Turkish Federal Teaching System, show it's place in teaching system,show its importance, effectivness and show it's process for getting the Turkish Federal Teaching system more usefull and effective.