Democratization of local governments in Turkey in the context of European Union
Avrupa Birliği bağlamında Türkiye'de yerel yönetimlerin demokratikleşmesi
  1. Tez No: 113937
  2. Yazar: ELÇİN BAŞBUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özerk Yerel Yönetim, Yerellik, Yerel Demokrasi, İdari Özerklik vi, Local Self-Government, Subsidiarity, Local Democracy, Administrative Autonomy IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZ AVRUPA BİRLİĞİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE'DE YEREL YÖNETİMLERİN DEMOKRATİKLEŞMESİ BAŞBUĞ, Elçin Y. L., Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tarık Şengül Aralık 2002, 1 95 sayfa Çalışmanın temel amacı Türkiye'deki yerel yönetim yapısı ile Avrupa Birliği üye ülkelerinin yerel yönetim yapılarını karşılaştırmalı olarak incelemek ve Birlik ile sözkonusu yönetimler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Türkiye, 1980'li yıllardan itibaren kamu yönetim sisteminde bürokratik-merkeziyetçiyönetim geleneğinden uzaklaşmış ve yerinden yönetim anlayışına ağırlık veren bir gelişme sürecine girmiştir. Bir yandan toplumun demokrasi ve daha etkili/verimli kamu yönetimi isteklerine, diğer yandan Avrupa Topluluğuna girme isteği doğrultusunda tüm alt sistemleri ile birlikte yönetim modelinde de topluluğa uyum sağlama çabalarına denk düşen bu yeni yaklaşımın amaçlarına ulaşabilmesi için topluluğa üye ülkelerin yerel yönetim sistemlerini incelemek ve bu modellerin Türkiye'ye uyan yanlarından yararlanmak gerekmektedir. Böylelikle ilk olarak, Türk yönetim sistemindeki yerel birimlerin tarihsel gelişimleri ve bugünkü konumları incelenmiştir. Daha sonra, Avrupa Birliği'nde yerel yönetimler ve özellikle Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ele alınmıştır. Bununla birlikte, özerk yerel yönetim modeli, her Avrupa ülkesinde farklı etkilere ve yansımalara sahip olmuştur. Bu sebeple, Fransız, Alman ve İngiliz yerel yönetim sistemleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Bu çalışma, yerel özerklik, yerel demokrasi, yerel idari ve mali özerklik ve vatandaş katılımı açısından Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda alınan tedbirlerin bir parçası olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMOCRATIZATION OF LOCAL GOVERNMENTS IN TURKEY IN THE CONTEXT OF EUROPEAN UNION BAŞBU?, Elçin M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof.Dr. H. Tarık Şengül December 2002, 195 pages The basic aim of this work is to analyse the structure of Turkish local governments and the structure of the members of European Union in a comparative way and to describe the relationship between these governments and the Union. Since 1980's, Turkey witnessed a development period that gives importance to decentralised administration and also it abandoned its classical bureaucratic-centralised administrative tradition. Thus, the historical development and present characteristics of local authorities in the Turkish administrative system are firstly examined.After that, the European Charter of Local Self-Government is analysed that has been declared for establishing democratic administrative system in European countries. However, the local self-government has had different implications and reflections in each European state. For this reason, the French, German and British local government systems are comparatively examined. This study will be one part of the first progressive measures taken for local democracy, local administrative and financial autonomy and citizen participation, on the way of European Union.