Keçiboynuzu meyvesinde bakır ve çinkonun kimyasal formlarının belirlenmesi
Determination of chemical forms of copper and zinc in locust bean
  1. Tez No: 114179
  2. Yazar: FUNDA KIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Çinko, Kimyasal Form, Bioyararlılık, Keçiboynuzu, Copper, Zinc, Chemical Form, Bioavailability, Locust Bean
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
öz Bu çalışmada, mineral elementler açısından zengin olan keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) meyvesinde, bakır ve çinkonun kimyasal formları araştırılmıştır. Bu amaçla meyvede; Metil izobütil keton (MEBK), Karbon tetraklorör (CCI4), Hidroklorik asit (HCI), Sodyum hidroksit (NaOH), Etilendiamin tetra asetik asit (EDTA) ve Askorbik Asit çözücüleri kullanılarak ekstraksiyon ve enzimatik hidroliz yapılarak Cu ve Zn 'nun kimyasal formu belirlenmeye çalışılmıştır. Saptanan kimyasal formlara göre; çinkonun yaklaşık %6'sının lifli (selülozik yapıda) ve Statlara bağlı olması, suya geçen kısmının ise polifenoller ve inorganik formda olması nedeniyle bioyararlılığının düşük, %10 oranında karboksil ve amino bağlı olması nedeniyle de bioyararlılığının yüksek olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan, bakırın keçiboynuzu meyvesinde fitata bağlı ve selülozik yapıda olmamasına karşın yalnızca su ekstraktına yaklaşık %30 civarında geçtiği ve bunun da inorganik ve polifenollere bağlı olduğu gözönünde bulundurularak, bioyararlılığının düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, locust bean (Ceratonia siliqua L.) which has been known with a dietary components like vitamins and minerals, was used to determine chemical form for copper and zinc. In locust bean fruit different solvents like MIBK, CCI4, HCI, NaOH, EDTA and Ascorbic acid were used with different extraction methods. These extraction methods and also enzymatic method were used to understand chemical forms of Cu and Zn. According to the chemical forms; approximately 6% of zinc was in fiber form and phytate binding. A part of zinc in H2O was in polyphenol and inorganic form. Because of this, bioavailability can be considered as low, 10 % of zinc was in carboxyl and amino binding, so can be considered as high bioavailability. On the other hand, copper was not in phytate and cellose form and approximately 30 % of Cu passed in H2O solvent. It binds to the inorganic form and also polyphenol So that it can be considered as low bioavailable.