İki boyutlu ising model için şekil etkisinin creutz cellular automaton ile incelenmesi
Investigation of shape effect for two dimensional ising model on creutz cellular automaton
  1. Tez No: 114602
  2. Yazar: AYCAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ising Model, Creutz cellular automaton, sonlu örgü ölçekleme teorisi, kritik üsler, Binder oram, olasılık dağılımı, şekil etkisi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İKİ BOYUTLU ISING MODEL İÇİN ŞEKİL ETKİSİNİN CREUTZ CELLULAR AUTOMATON ile İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Ayçan ÖZKAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAZİRAN 2001 ANKARA ÖZET Bu çalışmada iki-boyutlu Ising model için kritik üsler cellular automaton Creutz algoritması kullanılarak hesaplanmaktadır. Çalışılan tüm örgülerin yapısı karedir, Özısı, düzen parametresi, alınganlık ve korelâsyon uzunluğu ile ilgili statik kritik üsler; a=0,02(a=0,03 dikdörtgen örgü için), 0=0,125, y=1.75 ve v=l, teorik değerler ile uyumludur. Korelasyon uzunluğunun statik kritik üssü, v=l, olasılık dağılımı ve Binder oranının sonlu örgü ölçeklemesi ile belirlenmiştir. Bu çalışmanın ikinci kısmında, dikdörtgen örgüler, LuxLı, şekil oranının (L1/L11) bir sonucu olan şekil etkisini incelemek için çalışılmıştır. Sonuç olarak, şekil oram içeren sonlu örgü ölçekleme bağıntılarına göre, 16/100' den büyük şekil oranına sahip dikdörtgen örgüler için iyi data uyumu elde edilmiştir. Dikdörtgen şekilli örgüde sonsuza genişlemenin davranışı belirlenmiştir.II Bilim kodu : 404-03-01
Özet (Çeviri)
m INVESTIGATION OF SHAPE EFFECT FOR TWO-DIMENSIONAL ISING MODEL ON CREUTZ CELLULAR AUTOMATON (M.Sc. Thesis) Ayçan ÖZKAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2001 ANKARA ABSTRACT In this study, the critical exponents for two-dimensional Ising model are computed on cellular automaton Creutz algorithm. Structure of all lattices, which are studied, are square.The data are analyzed according to the finite size scaling theory. The values of the static critical exponents a=0.002( a=0.003 for rectangular lattices), (3=0.125, y=1.75 and v=l, which are related to the specific heat, the order parameter, susceptibility, and correlation lenght, are in good agreement with their well established values. The static critical exponent v, is estimated on finite size scaling relations of probability distribution and Binder cumulant. In the second part of this study, rectangular lattices, LixLu, were studied to investigate the shape effect. As a result, a good data agreement is obtained according to finite size scaling relations on rectangular lattices which have a shape ratio (Li/Lu) greater than 16/100. Behavior of the expansion to infinity was estimated on the rectangular shaped lattice.IV Science code: 404.03.01 Keywords rising model, Cellular automaton, finite size scaling theory, critical exponents, Binder ratio, probability distribution, shape effect. Page :69 Supervisor : Doç. Dr. Bülent KUTLU