İş güvenliği yatırımlarında etkin karar verme stratejileri oluşturmak için analitik hiyerarşi prosesi
Analytical hierarchy process for effective decision making in work security investments
- Tez No: 114689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Work security, Decision-making and Analytical Hierarchy Process
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
1 İŞ GÜVENLİĞİ YATIRIMLARINDA ETKİN KARAR VERME STRATEJİLERİ OLUŞTURMAK İÇİN ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ (Doktora Tezi) Yavuz UYAR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz, 2001 ÖZET Bu araştırmada, iş güvenliği kavramı ve iş güvenliğine yönelik yatırım harcamalarının, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) Yöntemi ile değerlendirilmesi ve bu konu ile ilgili bir uygulama ele alınmıştır. Bu yöntem, yöneticilerin sürekli karşılaştıkları karar verme ve planlama ile ilgili bir çok sorunun çözümünde başarıyla uygulanmıştır. Özellikle, karar vericiler ekonomik ve teknik faktörlerin yanı sıra, öngörülemeyen ancak hissedilebilen politik, sosyal vb. faktörleri de aynı anda dikkate alınmasında yarar görülen bir karar verme sürecinde, öncelikleri belirlerken zaman zaman oldukça büyük yanılgı yaşamaktadırlar. Karar verme sürecinde hissedilebilen faktörlerin etkilerini de dikkate almak büyük önem taşımaktadır. AHP ile, karar verme sürecine bu fatörlerin etkileri dahil edebilmektedir. Bu yöntemin en önemli özelliği, nicel ve nitel kriterleri aynı anda karar verme sürecine dahil ederek birarada değerlendirmektir. Bu araştırmada, AHP Yöntemi, bir KİT kuruluşunun pres tezgahı seçim probleminde uygulanmıştır. Karar problemine ilişkin elde edilen sonuçlar ve yorumlan üzerinde durulmuştur. Bilim Kodu : Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Anahtar Kelimeler : İş Güvenliği, Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Proses Sayfa Adedi : 87 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Mustafa KURT
Özet (Çeviri)
11 ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS FOR EFFECTIVE DECISION MAKING IN WORK SECURITY INVESTMENTS (Ph.D. Thesis) Yavuz UYAR GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July, 2001 ABSTRACT In this study, Analytical Hierarchy Process (AHP) method, which is used for decision-making and has multiple criteria, has been applied to the work security concept and investment expenditures made to work security. This method has been applied successfully to the solutions of the problems that managers often encounter at decision-making and planning stages. Especially, decision makers have contradictions on determining of priority order in the process of decision-making about tangible factors such as economic and technical factors etc, as well as intangible factors political and social factors etc. In this context, the effects of intangible factors have to be included in the process of decision-making. By using AHP method, these effects to the process of decision making has been obtained. The most distinguishing characteristic of this method is interpreting of the quantitative and qualitative criteria simultaneously used together in the process of decision-making. In application, this method has been applied to the selection of press machine to be used in a government establishment. The results and comments on the process of decision-making are given consequently. Science Code: Environmental and Technical Research of Accidents