Tarımsal ilaçlama amaçlı radyal bir kompresörün tasarımı, prototip imali ve performans analizi
A Radial compressor design, prototype construction and performance analyse for an agricultural machine
- Tez No: 114922
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: radyal kompresör, radyal fan, pnömatik pülverizatör, Radial compressor, Radial fan, Pneumatic sprayer
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada; tarımsal ilaçlamada kullanılan radyal fanlı pnömatik bir sırt pülverizatörü için, düşük basınçlı, ön sıkıştırıcılı, salyangozlu, kılavuz kanatsız, difüzörsüz, radyal bir kompresörün tasarımı, simülasyonu, prototip imalatı ve karşılaştırmalı testleri yapılmıştır. Tasarım çalışmalarından sonra prototip elemanların modelleri yapılıp kalıplanarak alüminyum alaşımından dökülmüş ve talaşlı üretim işlemine tabi tutularak imalat işlemleri tamamlanmıştır. Bunu takiben prototip pülverizatör ve karşılaştırma pülverizatörü püskürtme ünitelerinin karşılaştırmalı performans testleri gerçekleştirilmiştir. Performans testleri ile ilgili olarak salyangoz çıkışında rotor hızına bağlı hava hızı, sıcaklığı ve basıncı ölçülmüş, püskürtme borusundan itibaren de değişik yatay ve düşey mesafelerdeki hava hızları yine ölçülerek enerji tüketimi testleri yapılmıştır. Deneysel bulguların analizinden; kompresör tasarımındaki teorik sonuçlar ile deneysel sonuçların uyum içinde olduğu görülmüş ve karşılaştırma pülverizatörü fanının 2980dev/dk, 4722dev/dk ve 5835dev/dk rotor hızlarında sırasıyla %21, %25 ve %20 efektif verim ile çalıştığı, prototip kompresörün ise aynı rotor hizalarında sırasıyla %36, %34 ve %28 verim ile çalıştığı tespit edilmiş ve kompresörün daha verimli olduğu izlenmiştir. Dolayısıyla, pülverizatörlerde radyal kompresörlerin radyal fanların yerine rahatlıkla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; a radial compressor with low pressure and without inlet guide vane and diffuser was designed for an agricultural machine. A prototype compressor was constructed and simulated and experiments were conducted to compare with an existing back sprayer. After the design stage, models for prototype components were produced and molded with aluminum alloy. The construction process was completed with a turning table procedure. Comparative performance tests of blowing units of prototype compressor and the existing sprayer were accomplished. Air velocity, temperature and pressure at the volute were measured in relation with the performance tests. Air velocity at various horizontal and vertical distances from the air jet exit were also measured and energy consumption tests were done. This study showed that experimental results were in well agreement with the theoritical results of compressor design. The existing sprayer operated at fan speeds of 2980 rpm, 4722 rpmr and 5835 rpm with mechanical efficiencies of 21%, 25% and 20%, respectively, while the constructed compressor operated with 36%, 34% and 28%, efficiencies for the same fan speeds, respectively. Therefore it was shown that the costructed radial compressor was more efficient than the existing fan. In conclusion, It was suggested that the radial compressor could be used instead of radial fans in sprayers.