Evaluation of wheeling based on optimum power flow
Optimum yük akışı tabanlı enerji transferi değerlendirmesi
  1. Tez No: 116138
  2. Yazar: AHMET KARADEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Düzenleme, Enerji Transferi, Kısa Dönem Marjinal Maliyet, Optimum Yük Akışı, Doğrusal Olmayan Programlama, MATLAB. vı, Deregulation, Wheeling, Short Run Marginal Cost, Optimum Power Flow, Non Linear Programming, MATLAB. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz OPTIMUM YUK AKIŞI TABANLI ENERJİ TRANSFERİ DEĞERLENDİRMESİ KARADEMİR, Ahmet Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bülümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nezih GÜVEN Aralık 2001, 80 Sayfa Elektrik yönetiminin geleneksel dünyasında, güç, dikey işletilen elektrik güç şebekeleri tarafından, yani üretim, iletim ve dağıtım servislerini bir arada sağlayan, kontrol eden otoritetinin, şebekenin bulunduğu bir organizasyon modeli içerisinde sağlanmakta idi. Geçtiğimiz yıllarda bu tekel yapının verimliliği sorgulanmış ve sonuç olarak, son yirmi yıl süresince, elektrik endüstrisi yeniden yapılanma, yeniden düzenleme, özelleştirme, açık ve rekabete dayalı elektrik pazarının oluşumu ile tanışmıştır. Bu yeni eğilim, elektrik şebekeleri tarafından sağlanan servislerinin ayırımı yönünde olmuştur. Elektrik şebekeleri tarafından sağlanan ayrılmış servislerden en sık kullanılanı,“Enerji Transferi”dir.“Enerji Transferi”elektrik iletim sisteminin, sahibi dışında, başka gruplar tarafından da kullanılmasıdır. Elbette, elektriksel gücün alıcıdan, satıcıya tamamen üçüncü bir grup (enerji transferini taşıyan şebeke) tarafından sahip olunan iletim sistemi üzerinden transferinin bir maliyeti olacaktır. Bu bağlamda, enerji transferini taşıyan şebekenin, sahip olduğu iletim sisteminin kullanımına ait maliyeti fiyatlandırma oranlan, sözkonusu enerji transferini taşıyan şebeke ve satıcı-alıcı ikilisi için ekonomik fayda sağlayıp sağlayamayacağının belirlenmesi açısından önemlidir. Enerji transferi maliyetinin değerlendirilmesine yönelik önerilen ve kullanılan çeşitli yöntemler, bu tezin içeriğinde yer almaktadır. Ayrıca, bu tezde enerji transferi kısa dönem marjinal maliyetleri detaylı olarak incelenmiştir. Binaen, enerji transferi kısa dönem marjinal maliyetlerini hesaplamak amacıyla kullanılan Optimum Yük Akış programı MATWHEEL tanıtılmıştır. MATWHEEL, Cornell Üniversitesi bünyesinde yer alan PSERC tarafından geliştirilmiş, güç sistemi simülasyon paketi olan, MATPOWER'dan türetilmiş, MATLAB tabanlı bir programdır. Yakın zaman önce, devlete ait, Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. (TEAŞ), özel elektrik üreticilerinin ve enterkonnekte sistem içerisinde komşu şebekeler ile enerji alışverişlerinin artması ile, sahibi olduğu iletim sisteminin başkalarının kullanıma açılması eğilimini izlemeye başlamıştır. Sonuç olarak bu çalışmada, MATWHEEL kullanılarak, Türkiye 380 kV Enterkonnekte Elektrik Güç İletim Sisteminde üzerinde varsayılan enerji transferi senaryoları simüle edilmiş ve sonuçlan analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF WHEELING BASED ON OPTIMUM POWER FLOW KARADEMİR, Ahmet MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nezih GÜVEN December 2001, 80 Pages In the traditional world of electricity regulation, power has been supplied by electric power utilities operated vertically with an organizational model in which controlling authority, the utility, provides generation, transmission and distribution services together. In recent years, the efficiency of this monopoly structure has been questioned. As a result, during the last 20 years, electric utility industry confronted with restructuring, deregulation, privatization and introduction of an open and competitive electric market. This recent trend has been toward unbundling of the services provided by utilities. Wheeling is one of the most prevailing unbundled services, which could be provided by the electric utilities. Wheeling is the use of a transmission system by parties other than its owner. Obviously, the transmission of electrical power from a seller to a buyer through iiia third party (i.e., the wheeling utility) owned transmission system has cost implications. In this regard, wheeling utility charges for use, its network plays a crucial role in determining whether wheeling of power is economically beneficial to both the wheeling utilities and the seller-buyer couples. Various methods to evaluate the costs of wheeling suggested and used are included in the content of this thesis. In addition, this thesis elaborates on short run marginal cost of wheeling. Accordingly, an Optimal Power Flow program, MATWHEEL, inherited from MATPOWER (i.e., MATLAB based power system simulation package developed by PSERC at Cornell University) is introduced to calculate short run marginal cost of wheeling. Recently, the electric power utility in Turkey (TEAS) owned by the government is following the same trend of open access transmission as the exchange of bulks of energy through interconnected neighboring utilities and the non-utility participation in generation increases. Consequently, hypothetical wheeling scenarios simulated across the 380 kV Interconnected Electric Power Transmission System of Turkey by means of MATWHEEL and corresponding results are analyzed in this study.