Application of light cone QCD sum rules to hadron physics
Işık konisi toplam kurallarının hadron fiziğine uygulanması
  1. Tez No: 116514
  2. Yazar: ALTUĞ ÖZPİNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAVCI, PROF. DR. TAHMASİB ALİYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: QCD toplam kuralı, Hadronların Manyetik Momentleri, F/£> oranı, Nadir Bozunmalar, B mezonu, Bozunum genliği, Lepton Polarizasyonu vı, QCD sum rules, Magnetic Moments of Hadrons, F/D ratio, Rare Decays, B mesons, Decay width, Lepton Polarizations IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
öz IŞIK KONİSİ TOPLAM KURALLARININ HADRON FİZİĞİNE UYGULANMASI ÖZPİNECİ, Altuğ Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Savcı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tahmasib Aliyev Eylül 2001, 140 sayfa. Standart Model'i (SM) incelerken karşılaşılan sorunlardan biri, kuvvetli etkileşimin kuplaj sabitinin büyük olmasından dolayı perturbasyon teorisinin iyi sonuçlar ver memesidir. Bu sebeple perturbatif olmayan metodlara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, perturbatif olmayan metodlardan biri olan ışık konisinde toplam kuralları (LCQSR) hadronların statik ve dinamik özelliklerinin incelenmesine uygulandı. Statik özelliklerden olan dekuplet baryonlarının, ve Aq (Q = b, c) ağır baryonlarının manyetik momentleri, E°A geçiş manyetik momenti ve nükleonmezon kuplaj sabitleri ile F/D oranı LCQSR kullanılarak incelendi. LCQSR kul lanılarak elde edilen tahminlerin, baryonları enterpole eden akımlardaki bağımsız b parametresine ve seçilen Dirac yapısına olan bağımlılığı incelendi. Elde edilen sonuçlar, varsa, deneysel verilerle ve başka metodlarla elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. Bundan sonra, LCQSR B mezonlarının yarı leptonik, leptonik ve radyatif bozunmalarının incelenmesinde kullanıldı. İlk önce bu bozunmaların geçiş yapı faktörlerinin hesaplandı. Bu yapı faktörleri bu bozunmaların SM ve ötesinde incelenmesi için kullanıldı ve yeni fizik arayışları için değişik stratejiler tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF LIGHT CONE QCD SUM RULES TO HADRON PHYSICS ÖZPİNECİ, Altuğ Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Savcı Co-Supervisor: Prof. Dr. Tahmasib Aliyev September 2001, 140 pages. One problem one encounters when studying the Standard Model (SM) is that, since the strong coupling constant is large at low energies, the perturbation theory does not work. For this purpose reliable non-perturbative approaches are needed. In this work, one of these non-perturbative approaches, namely the light cone QCD sum rules (LCQSR) is applied to study the static and dynamical proper ties of hadrons. Static characteristics, such as the magnetic moments of the decuplet baryons, and the heavy baryons Aq (Q = b, c), the E°A transition mmagnetic moment, and the meson nucleon couplings and the F/D ratio are stud ied within LCQSR. The dependence of the predictions of the LCQSR on the arbitrary parameter b appearing in the general interpolating current and on the Dirac structure chosen is analysed. The obtained results are compared with the experimental data, if available, and the predictions of other methods. Then LCQSR is used to study the exclusive semileptonic, leptonic and radia tive decays of B mesons. First the transition form factors for these decays are calculated. Then these form factors are used to study these decays within the SM and beyond and possible strategies for searching new physics is discussed.