Statistically predictive optimal routing and wavelength assignment in all-optical networks
Tümüyle optik ağlarda istatistiksel öngörüye dayalı eniyi yönlendirme ve dalga boyu atama
- Tez No: 116515
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tümüyle Optik Ağlar, Yönlendirme ve Dalga Boyu Atama, İstatistiksel Öngörüye Dayalı Eniyi Yönlendirme. iv, All Optical Netwprks, Routing and Wavelength Assignment, Statistically Predictive Optimal Routing. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz TÜMÜYLE OPTİK AĞLARDA İSTATİSTİKSEL ÖNGÖRÜYE DAYALI ENİYI YÖNLENDİRME VE DALGA BOYU ATAMA Koçyiğit, Altan Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Bilgen Eylül 2001, 117 Sayfa Tümüyle optik geniş alan ağlarında ağ yönetimi ve bozukluk yönetimi önemli konulardır. Bu tezde yönlendirici bozulmalarının ve optik bağ kırılmalarının ağ başarımı üzerindeki etkisinin, ışıkyollarına en güvenilir yol ve dalga boyu atanması yöntemiyle enküçültülmesi konusu ele alınmaktadır. Geliştirilen yeniden düzenleme olasılığını enazaltan yönlendirme algoritması sayesinde bozulmalardan etkilenen ışıkyolu sayısı azaltılmaktadır. Yönlendirme sırasındaki ağ durumunun ve ağ çalışması sırasında toplanan istatistiklerinin kullanımıyla bozukluk nedeniyle ışıkyolu yeniden yönlendirme olasılığının ve tıkanma olasılığının ortaklaşa enküçültülmesi algoritmanın amaç işlevi olarak seçildi. Yapılan benzetimlerden elde edilen sonuçlar, önerilen algoritmanın bozulmaları dikkate almayan diğer uyarlaman yönlendirme ve dalga boyu atama algoritmalarıyla karşılaştırıldığında daha iyi yeniden düzenleme ve benzer tıkanma başaranına sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICALLY PREDICTIVE OPTIMAL ROUTING AND WAVELENGTH ASSIGNMENT IN ALL-OPTICAL NETWORKS Koçyiğit, Altan Ph. D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih Bilgen September 2001, 1 17 Pages Network management and fault management are important issues in all-optical wide area networks. In this thesis, we consider the minimization of the effect of router and link failures on network performance by assigning to lightpath requests the most reliable route and wavelength(s) on that route. Hence, number of lightpaths affected by failures is minimized. For this purpose, we propose a statistically predictive routing and wavelength assignment algorithm. The objective of our algorithm is to minimize the probability of lightpath reconfiguration due to failures without deteriorating blocking probability performance. The parameters used in routing decisions are the network state at the time of routing and operational statistics collected from the network. Simulation results show that our algorithm achieves better reconfiguration probability and comparable blocking probability performance compared to the adaptive RWA algorithms that do not take failures into account.