Communitarianism vs. cosmopolitanism on state autonomy and intervention Michael Walzer and Charles Beitz
Kominiteryanizm ve kozmopolitanism: Devlet otonomisi ve müdahale Micheal Walzer ve Charles Beitz
  1. Tez No: 116712
  2. Yazar: METE ULAŞ AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cosmopolitanism, communitarianism, Beitz, Walzer, justice, state autonomy, intervention IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
oz KOMİNİTERYANİZM VE KOZMOPOLİT ANİSM: DEVLET OTONOMİSİ VE MÜDAHELE MICHEAL WALZER VE CHARLES BEITZ Aksoy, Mete Ulaş Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Nuri Yurdusev Eylül 2002, 189 sayfa Walzer ve Beitz'ın devlet otonomisi ve müdahale kuramları çok önemli farklıklar göstermektedir. Bu farklılıkların merkezinde yatan şey kozmopolitan ve kominiteryan siyaset kuramları arasındaki tartışmadır. Kozmopolitan ve kominiteryan kuramlar ahlaki önceliği toplumsal ve siyasal yaşamın farklı birimlerini vermektedirler. Kominiteryanler için, esas olan kolektif yaşamdır. Yaklaşımlarının temel noktasını, kimliklerimizi ve değerlerimizi kazandığımız yerin toplumlar olduğu iddiası oluşturmaktadır. Böylelikle toplumsal yaşamı olumsuz etkileyeceğini düşündükleri müdahaleleri meşru bir hareket tarzı olarak kabul etmezler. Kominiteryanlardan farklı olarak, kozmopolitanlar için, esas olan, bir bütün olarak, insanlığın kendisidir. Onlara göre, ahlaki ve siyasal değerlendirmenin merkezi topluluklardan ziyade bireylerin kendisidir. Böyle bir yaklaşımın sonucu olarak, toplumsal ve siyasal yaşamın bütün kurum ve organizasyonlarını ikincil olarak değerlendirirler. Böylelikle, egemen olan, devletten ziyade bireydir ve devletotonomiden yararlanabilmek için belirli şartları yetine getirmelidir. İnsan yaşamını düzenleyen diğer kurumlar gibi, devlet koşulsuz ön kabule dayalı bir karışmazlık hakkında yararlanamaz. Disiplinin entelektüel zenginliğinin gelişimine çok büyük katkıları olan bu tartışma belli bir noktadan sonra yanlış bir ayrım ortaya koymaktadır. Bu nokta, Beitz ve Walzer'm müdahele ve devlet otonomisi tartışmalarında da kendini göstemektedir. Devlet merkezli yaklaşımına ve karışmazlık ilkesini savunmasına rağmen, Walzer kimi durumlarda bazı müdahaleleri meşru kabul etmektedir. Aynen Walzer gibi, kozmopolitan perspektifine ve karışmazlık ilkesini redetmesine rağmen, Betiz bu hakkı belirli koşulları yerine getiren devletlere tanımaya karşı çıkmaz. Böylelikle, koşullu otonomi bu iki düşünürün yaklaşımları arasında ortak bir nokta olarak ortaya çıkmaktadır. Anahtar Kerimler: Kozmopolitanism, kominiteryanizm, Charles Beitz, Micheal Walzer, adalet, otonomi, müdahale. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMMUNITARIANISM VS. COSMOPOLITANISM ON STATE AUTONOMY AND INTERVENTION MICHEAL WALZER AND CHARLES BEITZ Aksoy, Mete Ulaş M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Yurdusev September 2002, 189 pages Theories of Walzer and Beitz on state autonomy and intervention show an important divergence. At the center of this divergence lie their different positions in the debate between communitarian and cosmopolitan political theories. Cosmopolitans and commununitarians give moral priority to different actors of social and political life. For communitarians, the main point in their arguments is that community is the place in which we posses our identity and values. As the most sophisticated kind of human collectives, nation states have important place for them. Thus they oppose the idea of intervention because of its damage to communal life. Unlike communitarians, for cosmopolitans what is essential is humanity as a whole. For them, the center of moral and political evaluation is individual rather than communities. Due to such an approach, every human institution and organization is regarded as secondary. Thus state should meet certain conditions to benefit from the right to autonomy. Like other institutions, which organize human life, state cannot claim a priori right to non-intervention. iiiSince theories of Beitz and Walzer are shaped by the dichotomy set by the debate between cosmopolitanism and communitarianism, we can see the same pattern in their approaches to issue of autonomy and intervention. Thus their approaches are affected by the weakneses of the dichotomy of the debate. Despite his state-perspective and adherence to principle of non-intervention, Walzer approves at the end that in some cases intervention becomes legitimate. Just as Walzer, despite his cosmopolitan perspective and his rejection of the principle of non-intervention, Beitz does not deny this right to state which meet certain criteria. Therefore, conditional autonomy emerges as a common point between them.