The Fit of one-, two-, and three- parameter models of Item Response Theory (IRT) to an English proficiency achievement test date
Madde Tepki Kuramı'nın (MTK) bir-, iki-, ve üç- parametreli modellerinin bir İngilizce yeterlik başarı testi verilerine uygunluğu
- Tez No: 116729
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Madde Tepki Kuramı, Madde Karakteristik Eğrisi vı, Item Response Theory, Item Characteristic Curve IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz MADDE TEPKİ KURAMI'NIN (MTK) BÎR-, İKİ-, VE ÜÇ PARAMETRELİ MODELLERİNİN BİR İNGİLİZCE YETERLİK BAŞARI TESTİ VERİLERİNE UYGUNLUĞU ÖZKURT, Selda Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray BERBEROĞLU Aralık 2002, 60 sayfa Bu çalışmanın amacı MTK'nın bir-, iki-, ve üç parametreli modellerinin bir devlet üniversitesinde uygulanan İngilizce Yeterlik Başarı Testi verilerine uygunluğunu araştırmaktır. Bu çalışmada 361 kişiye uygulanan 2000 yılı İngilizce Yeterlik Basan Testi sonuçlan kullanılmıştır. Verilerin MTK'nın varsayımları karşılayıp karşılamadığını kontrol etmek için varsayımlar analiz edildi. Daha sonra, farklı madde gruplarından elde edilen yetenek parametreleri ve farklı öğrenci örneklerinden elde edilen madde parametreleri kıyaslandı. Bulgular verilerin tek boyutluluk, yerel bağımsızlık ve hız testi olmama varsayımlarınıı karşıladığım göstermektedir. Ayrıca verilerin madde parametrelerinindeğişmezliği varsayımını karşılamadığı sonucuna da varılmıştır. Aynı şekilde, veriler yetenek seviyelerin değişmezliği varsayımım da karşılamıyor. Uygunluk istatistikleri için, Bilog bir-, iki-, ve üç parametreli modeller çalıştırılarak bir-, iki-, ve üç parametreli modeller incelenmiştir. Uygunluk göstermeyen madde sayıları incelendiğinde en düşük uygunluk göstermeyen madde sayısı iki parametreli modelde elde edilmiştir. Bu yüzden iki parametreli modelin İngilizce Yeterlik Basan Testi verilerine daha uygun olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FIT OF ONE - TWO - THREE - PARAMETER MODELS OF ITEM RESPONSE THEORY TO AN ENGLISH PROFICIENCY ACHIEVEMENT TEST DATA ÖZKURT, Selda M.S. Department of Educational Science Supervisor: Prof. Dr. Giray BERBERO?LU December 2002, 60 pages The purpose of the present study is to carry out the statistics related to fit on one-, two-, three-parameter models of Item Response Theory to the English Proficiency Achievement Test administered at a state university. In this study, 2000 English Proficiency Test results were used. Examination was administered to a total number of 361 students at a preparatory school of a state university. The assumptions of Item Response Theory Models were investigated to check if the data meet those assumptions. Then, ability parameter estimates across different sets of items and item parameter estimates across different samples of iiistudents were compared. The findings reveal that unidimensionality, non speededness and local independence assumptions were met. It was also found out that the data do not meet the assumption of invariance of item parameters. Likewise, the data do not meet the invariance of ability estimates. For the fit statistics one-, two- and three-parameter model calibrations were investigated along with the model-data fit studies. When number of misfit items are examined, the minimum number of misfit items are obtained in two-parameter model. Thus it can be concluded that the two-parameter model fits better to the English Proficiency Test data.