The Fit of one, two and three-parameter models of item response theory (IRT) to the ministry of National Education-Educational Research and Development Directorate's (MNE-ERDO) science achievement test data
Madde Tepki Kuramı'nın (MTK) bir, iki ve üç parametreli modellerinin Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi'nin (MEB-EARGED) fen bilgisi başarı testi verilerine uygunluğu
  1. Tez No: 93986
  2. Yazar: MÜFİDE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Tepki Kuramı, Madde Karakteristik Eğrisi VI, Item Response Theory, Item Characteristic Curve IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
öz MADDE TEPKİ KURAMTNIN (MTK) BİR-, İKİ- VE ÜÇ-PARAMETRELİ MODELLERİNİN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-EĞİTİMİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ'NİN (MEB-EARGED) FEN BİLGİSİ BAŞARI TESTİ VERİLERİNE UYGUNLUĞU Çalışkan, Müfide Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Mayıs 2000, 248 sayfa Bu çalışmanın amacı, MTK'nın bir-, iki- ve üç-parametreli modellerinin MEB-EARGED Fen Bilgisi Basan Testi verilerine uygunluğunu araştırmaktır. Bu çalışmada 5. sınıf, 8. sınıf ve 11. sınıf seviyelerinin birinci formlarının (Form I) 1997 uygulaması verileri kullanılmıştır. Sırasıyla 5. sınıf seviyesinden 2912 öğrencinin, 8. sınıf seviyesinden 4477 öğrencinin ve 11. smıf seviyesinden 2187 öğrencinin cevaplarının analizleri yapılmıştır.İlk olarak, MTKmodellerinin sayıltılarının karşılanıp karşılanmadığı incelenmiştir. Sonra, farklı madde gruplarından elde edilen yetenek parametreleri ve farklı öğrenci örneklemlerinden elde edilen madde parametreleri 5. sınıf seviyesi, 8. sımf seviyesi ve 1 1. sınıf seviyesi testleri için karşılaştınlmıştır. Son olarak, her bir sınıf seviyesindeki test verilerinin gözlenen ve teorik dağılımı khi-kare istatistiği kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, bir-parametreli MTK modelinin özdeş madde ayırt edicilik indeksleri sayıltısının 5., 8. ve 11. sınıf seviyelerindeki Fen Bilgisi Basan Testlerince karşılanmadığım göstermektedir. Yalnızca 11. sınıf Fen Bilgisi Başarı Testi bir- ve iki-parametreli MTK modelinin askari tahmin sayıltısını karşılamaktadır. MEB-EARGED Fen Bilgisi Basan Testlerinin hiç birisi hız testi olarak görülmemektedir. 5. sınıf seviyesi ve 11. sınıf seviyesi Fen Bilgisi Basan Testlerinin her ikisinin de farklı madde gruplanndaki bir-, iki- ve üç-parametreli MTK modellerinin yetenek parametreleri değişmez özelliktedirler. Bir-parametreli MTK modeli için farklı öğrenci örneklemlerindeki madde zorluk parametresi tüm Fen Bilgisi Basan Testleri için oldukça değişmezdir. Ancak, khi-kare istatistik sonuçlan, üç-parametreli MTK modellerinin MEB-EARGED Fen Bilgisi Başarı Testlerine daha iyi uyduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FIT OF ONE-, TWO- AND THREE-PARAMETER MODELS OF ITEM RESPONSE THEORY QRT) TO THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION-EDUCATIONAL RESEARCH AND DEVELOPMENT DIRECTORATE'S (MNE-ERDD) SCIENCE ACHIEVEMENT TEST DATA Çalışkan, Müfide M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu May 2000, 248 pages The purpose of this present study was to investigate the fit of the one-, rwo- and three-parameter models of IRT to the MNE-ERDD' s Science Achievement Tests data. In the study, the data of 1997 administration of the first forms (Form J) of grade level 5, grade level 8 and grade level 1 1 were used. Responses of 2912 students from grade level 5, 4477 students from grade level 8 and 21 87 students from grade level 1 1 were analyzed respectively. mFirst, whether the assumption of the IRT models was met, was examined. Next, ability parameter estimates across different sets of items and item parameter estimates across different samples of students were compared in grade level 5, grade level 8 and grade level 1 1 tests. Finally, the observed and theoretical distributions on each grade level test data were reviewed by using chi-square statistics. The findings reveal that homogenous item discrimination indices assumption of the one-parameter IRT model was not met across Science Achievement Tests of grade level 5, 8 and 11. Only, grade level 11 Science Achievement Test met the minimal guessing assumption of the one- and two-parameter IRT model. None of the MNE-ERDD's Science Achievement Tests appear to be a speeded test. The ability parameter estimates of the one-, two- and three- parameter IRT models were more invariant across different sets of items for both grade level 5 and grade level 1 1 Science Achievement Tests. For the one-parameter IRT model, the item difficulty parameter estimates across different samples of students were quite invariant in all Science Achievement Tests. However, the chi-square statistics results indicated that the three- parameter IRT model fitted better to the MNE-ERDD's Science Achievement Test data.