The Fit of one, two, three parameter models of item response theory to EERD's achievement test data
Eğitimi araştırma ve geliştirme dairesi başarı testlerinin madde-tepki kuramının bir, iki, üç parametreye uygunluğu
- Tez No: 82185
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Madde -Yanıt Teorisi, Madde Karakteristik Eğrisi VI
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz EĞİTİMİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞARI TESTLERİNİN MADDE - TEPKİ KURAMININ BİR, İKİ VE ÜÇ PARAMETREYE UYGUNLUĞU Yalçın, Murat Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Temmuz, 1999 Bu çalışmanın amacı, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Türkçe testlerinin Madde Tepki Kuramı'nın bir, iki ve üç parametreli modellerine uygunluğunu test etmektir. Bu analizlerde 1997 yılı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi verileri kullanılmaktadır. Bu veriler Türkiyedeki 192 İlköğretim okulundan (2816 beşinci sınıf ve 4431 sekizinci sınıf) olmak üzere toplam 7287 öğrenciden toplanmıştır. Çalışmada önce, Klasik Test Teorisine göre hem beşinci sınıf hemde sekizinci sınıflar için madde analizi yapılmıştır.Madde-Tepki kuramının hipotezleri (a)Tek boyutluluk, (b)Yerel bağımsızlık, (c) Normal dağılım' a göre değerlendirilmiştir. Uygunluk istatistikleri için, Bilog bir,iki,üç parametreli model çalıştırılarak bir,iki,üç parametreli model incelenmiştir. Chi-square istatistikleri göstermektedir ki beşinci sınıflarda dört madde, Sekizinci sınıflarda beş madde üç parametreli modele uygunluk göstermemiştir. Chi - square (X2) istatistiklerine göre üç parametreli model genellikle diğerlerine göre daha iyi uyum vermiştir. Bazı maddelerin uygunluk göstermemesine rağmen çalışma sonucu EARGED Türkçe başarı testleri için üç parametreli modelin daha uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FIT OF ONE-, TWO-, THREE-, PARAMETER MODELS OF ITEM RESPONSE THEORY TO ERDD's ACHIEVEMENT TEST DATA Yalçın, Murat M.S. Department of Educational Science Supervisor: Prof. Dr. Giray BERBERO?LU July, 1999 The purpose of the present study is to carry out the statistics related to fit of one-,two-,three- parameter models of Item Response Theory to Education Research and Development Directorate's (ERDD) Turkish Language Tests. In this study, 1997 ERDD's examination results were used. Examination was administered to a total number of 7287 students (2816 grade level five and 4431 grade level eight) from 192 primary schools in two provinces of Turkey. Item analysis was investigated with respect to Classical test theory for both grade level five and grade level eight. The assumptions of Item Response Theory models were evaluated with respect to ;Unidimensionality, Local independence and Normality. iiiFor the fit statistics, one-,two- and three-parameter model calibrations were investigated along with the model-data fit studies. Chi - square (X2) statistics revealed that four items in grade level five, and five items in grade level eight did not fit the three parameter model. In general the three parameter model gave the best fit among the other models with respect to X2 statistics. In spite of these few misfits, the results of this study showed that three-parameter model works better for Turkish Language Achievement Test data. Keywords : Item Response Theory (IRT), Item Characteristic Curve IV