Physical self perception of athletes and non-athletes
Sporcu ve sporcu olmayan çocuklarda fiziksel benlik algısı
  1. Tez No: 116761
  2. Yazar: ZEYNEP BEDİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI, YRD. DOÇ. DR. F. HÜLYA AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel benlik algısı, sporcu, sporcu olmayan vı, Physical self-perception, athlete, non-athlete IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz SPORCU VE SPORCU OLMAYAN ÇOCUKLARDA FİZİKSEL BENLİK ALGISI Bediz, Zeynep Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bolüm S Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Sadettin Kiraza Ortak Tez Yöneticisi; Yrd. Doç. F. Hülya Aşçı Aralık 2002, 102 sayfa Bu çalışmanın amacı sporcu ve sporcu olmayan 11-14 yaşlan arasındaki çocukların fiziksel benlik algılarının cinsiyete, spora katılıma ve spor branşına göre faklılığım araştırmaktır. Çalışmaya 227 sporcu (Xyaş= 12.73±1.18) ile 254 sporcu olmayan (Xyaş= 12.57 ±.92) toplam 481 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların fiziksel benlik algıları“Çocuklar ve Gençler İçin Fiziksel Benlik Algısı Envanteri (CY- PSPP)”ile ölçülmüştür. Yapılan 2x2 (Grup, sporcu/sporcu olmayan x cinsiyet, kız/erkek) çok yönlü varyans analiz sonuçlarına göre, fiziksel benlik algısı puanlarına sporun (Hotelling's T2 =.313, F^rc) = 24.63, p = 4.85, p.05) göre farklılaşmadığı ortaya çıkmıştır. Takiben yapılan varyans analizi sonuçlan sporcu ve sporcu olmayanlar arasında fiziksel benlik algısının 6 alt boyutunda sporcular yönünde anlamlı fark olduğunu ortaya koyarken cinsiyet spor etkileşiminin sadece algılanan kondisyon, kuvvet, ve genel benlik alt boyutları için anlamlı olduğunu göstermiştir. Takım ve ferdi sporların fiziksel benlik algısının alt boyutları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılan MANOVA analizi sonuçları spor branşı farklılığının fiziksel benlik algısı üzerine etkisinin olmadığını göstermiştir (Hoteling's T2 =.058, F(6,220) = 2.12; p >.05). Sonuç olarak, spora katılmanın çocukların fiziksel benlik algıları üzerinde olumlu etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, yapılan analizler sonucunda kız ve erkek çocukların fiziksel benlik algılarının birbirlerinden farklı olmadığını belirlenmiştir. Bu çalışmanın diğer bir sonucu da spor branşı farklılığının çocukların fiziksel benlik algısı üzerinde etkisinin olmadığıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSICAL SELF-PERCEPTIONS OF ATHLETES AND NON-ATHLETES Bediz, Zeynep M. S., Department of Physical Education and Sport Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sadettin Kiraza Co-Advisor: Assist Prof. Dr. F. Hülya Aşçı December, 2002, 102 pages The purpose of this study was to investigate Physical Self-Perception of 11- 14 years old children with regard to gender, sport participation, and types of sports. To assess the physical self-perceptions“Children and Youth -Physical Self- Perception Profile (CY-PSPP)”was administered to 227 athletes (Mage=12.73±1.18) and 254 non-athletes (Mage=12.57±.92). A 2 x 2 (Group; Athlete/Non-athlete x Gender; Male/Female) Two-way MANOVA indicated that there was overall significant main effect for group (Hotelling's T2=.313, F(6,472)=24.63, p.05). A follow up univariate analysis indicated significant difference in sport competence, perceived strength, perceived condition, body attractiveness, physical self-worth, and global self-worth between athletes and non-athletes in favor of athletes. A follow up univariate analysis also revealed group by gender interaction on perceived condition, strength, and global self-worth sub domains of the CY-PSPP. One-way MANOVA was conducted to find out differences in sub scales of CY- PSPP with regard to types of sport participation. Analyses indicated no overall significant differences between physical self-perception of team and individual sport athletes (Hoteling's T2=.058, F(6,220)=2.12; p>.05). As a conclusion, result indicated that physical activity participation had positive effect on individuals' physical self- perceptions. The study also demonstrated there were no significant differences on the sub domains of CY-PSPP between males and females and between individuals or team sport athletes.