Attachment style and motivational profile
Bağlanma stili ve motivasyon profili
  1. Tez No: 116768
  2. Yazar: SEZAİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stili, Motivasyon Profili, Bildirilen İhtiyaçlar vı, Attachment Style, Motivation Profile, Manifest Needs IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz BAĞLANMA STİLİ VE MOTİVASYON PROFİLİ Aydın, Sezai M.S., Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Canan Sümer Aralık 2002, 88 sayfa Bu çalışmanın amacı, bağlanma stillerinin güç ihtiyacı, basan ihtiyacı ve birlikte olma ihtiyacı ile olan ilişkilerini incelemektir. Bağlanma ve iş motivasyonu literatürüne dayanılarak bağlanma stilleri ve motivasyon profili olarak ele alınan Bildirilen İhtiyaçlar, arasındaki ilişki irdelenmiştir. İlk aşamada Bildirilen İhtiyaçları ölçmek üzere bir Bildirilen İhtiyaçlar Ölçeği (BİÖ) geliştirilmiş ve deneniştir. Bildirilen İhtiyaçlar Ölçeği (BİÖ), İlişki Anketi (İA), Yakın İlişkilerde Deneyimler Envanteri (YİDE) ve demografik bilgi anketi hazırlanarak bir web sayfası aracılığı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi çalışanları ve diğer sektörlerde çalışan 480 kişiye uygulanmıştır. Beklendiği gibi, analizler, bağlanma stili ve motivasyon profili arasında bir ilişki olduğunu desteklemiştir. Korkulu bağlanma stiline sahip bireylerin, kayıtsız, saplantılı ve güvenli bağlanma stillerine sahipbireylerden daha az birlikte olma ihtiyacına sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca, korkulu bağlanma stiline sahip bireyler, kayıtsız, saplantılı ve güvenli bağlanma stillerine sahip olanlardan daha fazla güç ihtiyacına sahip olarak bulunmuştur. Korkulu bağlanma stiline sahip bireylerin güvenli bağlanma stillerine sahip olanlardan daha fazla onaylanma ihtiyacı içinde oldukları tespit edilmiştir. En son olarak da bağlanma stili ile başarı ihtiyacı arasında herhangi bir ilişki gözlenmemiştir. Çalışmanın bulguları, doğurguları ve sınırlılıklarının üzerinde durularak tartışılmıştır. Ayrıca gelecekteki çalışmalar için de önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATTACHMENT STYLE AND MOTIVATIONAL PROFILE Aydın, Sezai M.S., Department of Psychology Supervisor: Associate Prof. Dr. H. Canan Sümer December 2002, 88 pages The purpose of this study was to examine how a certain attachment type is related to need for power (nPow), need for achievement (nAch), and need for affiliation (nAff) in an individual's motivational profile. Based on the attachment and work motivation literatures the relationship between attachment styles and manifest needs as indicators of an individual's motivational profile was investigated. In the first stage a scale for measuring the manifest needs, called Manifest Need Scale (MNS) was developed and piloted. The Manifest Need Scale (MNS), the Relationship Questionnaire (RQ), the Experiences in Close Relationships Inventory (ECRI) and a demographic information questionnaire were prepared and administered through a web page to Middle East Technical University personnel as well as people working in other sectors. Four-hundred-eighty people iiiparticipated in the present study. As expected, the analyses showed a relationship between attachment style and motivational profile. Individuals with a fearful attachment style had lower nAff scores than did individuals with secure, preoccupied, and dismissing attachment styles. Also individuals with a fearful attachment style had higher nPow than individuals with secure, preoccupied, and dismissing attachment styles. Individuals with a fearful attachment style had higher nApp levels than individuals with a secure attachment style. Finally, no relationships were observed between attachment style and nAch. Findings of the study are discussed with an emphasis on implications and limitations. Some suggestions for future research are also made.