The Impact of Constitutions on democratisation: Cases of Hungary and Bulgaria
Anayasaların demokratikleşme üzerindeki etkileri: Macaristan ve Bulgaristan Durumları:
  1. Tez No: 117375
  2. Yazar: AROLDA ELBASANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SHAMBAYATİ HOOTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, Demokratikleşme, Doğu Avrupa, Bulgaristan, Macaristan, Constitution, Democratization, Eastern Europe, Bulgaria, Hungary
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Anayasaların Demokratikleşme Üzerindeki Etkileri: Macaristan ve Bulgaristan Durumları Arolda Elbasani Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Assistant Prof. Hootan Shambayati Bu çalışma anayasalar ve demokratikleşme arasındaki ilişkiyi, Macaristan ve Bulgaristan durumlarını karşılaştırarak, analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tezin temel argumanı şudur ki anayasaların demokratik özellikleri, onların uygulanma süreçlerine olduğu kadar, anayasa yapma sürecine, anayasa yapmayı etkileyen faktörlere ve anayasanın içeriğine bağlıdır. Karşılaştırılan iki ülke, demokratikleşme sürecine yeni anayasalar kabul ederek başladılar. Bu anayasalar, yeni hükümetlerin yapısını düzelttikleri ve temel hakları belirdikleri ölçüde demokratikleşme sürecinin önemli unsurları olmuştur. Bundan dolayı, anayasalar bu ülkelerin politik sistemlerine, demokratik rejimin temel özelliklerini kazandırdılar. Fakat, yönetici seçkinlerin, hukukun üstünlüğü ilkesini benimsememesi demokratikleşme projesinin gerçekleşmesine engel oluyor. Böylece, anayasalar her ne kadar demokratikleşme sürecini kolaylaştıran kurumsal düzenlemeleri yapsalar da, kendi başına iyi işleyen bir demokrasi kuramazlar. Demokratikleşme anayasayı aşan çok yönlü bir projedir. Hukukun üstünlüğü ilkesinin yerleşmesi ve yönetici seçkinler tarafından benimsenmesi Doğu Avrupadaki ülkelerdeki demokratikleşme sürecini mümkün kılacak en önemli etkendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Impact of Constitutions on Democratization: Cases of Hungary and Bulgaria Arolda Elbasani M.A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assistant Prof. Dr. Hootan Shambayati This study seeks to analyze the correlation between constitutions and democratization by comparing the cases of Hungary and Bulgaria. It suggests that the democratic credentials of constitutions are dependent to the constitution-making factors and processes, constitutional design as well as the implementation process. Both countries under study have adopted new constitutions to cope with the process of democratization. The new constitutions became a crucial asset to democratization to the extent they were indispensable in structuring the new governments and spelling out a catalogue of basic rights. They imparted the political systems with the fundamental characteristics of the democratic regimes, but lack of respect for the rule of law among the governing elites puts into question the whole project of democratization. Thus, constitutions can induce institutional incentives that smooth the process of democratization, but they by themselves can not produce a workable democracy. Democratization is a multifaceted project, which extends beyond the constitutional impact. Respect for the rule of law seems to be the missing chain and the future challenge of democratization.