Deterritorialization and modern state: The case of European integration
Alansızlaşma ve modern devlet:Avrupa bütünleşme örneği
- Tez No: 117376
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modern Devlet, Alansallık, Küreselleşme, Alansızlaşma, Avrupa Bütünleşme süreci iv, Modern state, Territoriality, Globalization, Deterritorialization, European Integration in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET N ALANSIZLAŞMA' VE MODERN DEVLET: AVRUPA BÜTÜNLEŞMESİ ÖRNEĞİ İsa Çamyar Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doç. Dr. Aslı Çırakman Temmuz 2002 Bu çalışma küreselleşmenin önemli boyutlarında biri olan ' alansızlaşma' eğiliminin modern devletin evrimine olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Modern devlet belli bir alanı stratejik bir yaklaşımla kontrol etmek istediği ölçüde alansal bir olgu olmuştur. Alansallık stratejisinin etkin kullanımı modern devlete daha önce görülmemiş ölçüde fiziksel alan kontrolü anlamına gelen alansallık kazandırmıştır. Ancak, küreselleşmenin uzamsal mantığını oluşturan alansızlaşma eğiliminin belirmesiyle modern devletin ülkeselliği sorunsal olmaya başlamıştır. Böylece, alansall ığıy la tanımlanan modern devletin belirli temel karakteristikleri alansızlaşmanın etkisi altında aşınmaktadır. Bu çalışmada Avrupa bütünleşme süreci ülkesizleşme eğiliminin vücut bulduğu bir örnek olarak incelenerek, ülkesizleşme eğiliminin modern devletin ülkeselliğine olan etkisi bu süreç bağlamında irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERRITORIALIZATION AND THE MODERN STATE: THE CASE OF EUROPEAN INTEGRATION İsa Çamyar MA, Department of Political Science and Public Administartion Supervisor: Assistant Prof. Dr. Ash Çırakman July 2002 This thesis examines the impact of deterritorialization as an important dimension of globalization on the contemporary evolution of the modern state. The modern state has been a territorial phenomenon in the sense it has used strategical approaches to space in order to control it. The effective use of such strategies has enabled the modern state to achieve and maintain unprecedented degree of territoriality, that is a control over a physical space. However, with the rise of the trend of deterritorialization constituting the spatial logic of globalization, the territoriality of the modem state has become problematic. Thus the basic characteristics of the modern state, which have been founded in its territoriality, are being eroded under the effect of deterritorialization. The case of European Integration is analyzed to reveal the extent and scope of deterritorialization and to show how deterritorialization has challenged the territoriality of the modem state.