Synthesis and characterization of carbonyl-tungsten(0) complexes of [N,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine]
[N,N'-bis(ferrosenmetilen)etilendiamin] lipandının oluşturduğu karbonil-tungsten(0) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 167035
  2. Yazar: CÜNEYT KAVAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ferrosen, Tungsten, Elektrokimya, Etilendiamin, Diimin. vıı, Ferrocene, Tungsten, Electrochemistry, Ethylenediamine, Diimine
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz [N,N'-BİS(FERROSENMETİLEN) ETÎLENDÎAMİN] LÎGANDININ OLUŞTURDUĞU KARBONİL-TUNGSTEN(O) KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERÎZASYONU Kavaklı, Cüneyt Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Haziran 2005, 64 sayfa Bu çalışmada, iki ferrosen birimi içeren ve ikidişli bir ligant olan N,N'- bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin molekülü benzende geri soğutucu altında ferrosen karboksaldehit ve etilendiaminin kondenzasyon tepkimesiyle hazırlandı. Molekül İR, 'H-, 13C-, UV-VIS, ve Kütle spektroskopi teknikleri yardımıyla tanımlandı. Daha sonra, bu ikidişli ligant pentakarbonil(bistrimetilsililetin)tungsten(0) ile tepkimeye sokuldu. Diklorometanda gerçekleştirilen ligant yerdeğiştirme tepkimesi, tetrakarbonil[N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin]tungsten(0) kompleksinin oluşumu ile sonuçlandı. Bu yeni kompleks, çözelti ortamından turuncu kristaller şeklinde izole edilebildi ve element analizi, İR, Raman, UV-VIS, MS, lH- ve 13C- NMR spektroskopileri ile tam olarak tanımlandı. İkidişli N,N'- bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin ligandı, metal atomuna iki cis konumundan bağlanarak görünürde oktahedral geometriye sahip olan tungsten kompleksini oluşturdu. vıTetrakarbonil[N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin]tungsten(0) kompleksinin elektrokimyası dönüşümlü voltametri, UV-VIS spektroskopi ile kombine edilmiş sabit potansiyel elektrolizi ile çalışıldı. Dönüşümlü voltametride bir tersinmez ve üç tersinir yüksel tgenme gözlendi. Bunlardan, tersinmez olanı ve tersinir olan yükseltgenmelerden biri tungstene, diğer iki tersinir yükseltgenmenin de merkez demir atomlarına ait olduğu gözlendi. Tungsten kompleksinin oluşmasından sonra, iki ferrosen grubunun birbiri ile elektronik iletişime geçtikleri bulundu. N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin ligandı, ayrıca fotokimyasal olarak oluşturulan pentakarbonil(tetrahidrofu.ran)tungsten(0) ile de reaksiyona sokuldu ve pentakarbonil[N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin]tungsten(0) kompleksi, tetrakarbonil[N,N'-bis(ferrosenilmetilen)etilendiamin]tungsten(0) kompleksinin oluşumu yolundaki ara kompleks olarak elde edildi. Kırmızı renkteki bu kompleks, İR, !H- ve 13C-NMR spektroskopileri ile tam olarak tanımlandı. W(CO)5(BFEDA) kompleksinin W(CO)4(BFEDA) kompleksine halka kapanma mekanizmasıyla dönüşümü İR spektroskopisi ile izlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF CARBONYL - TUNGSTEN(O) COMPLEXES OF [N,N'-BIS(FERROCENYLMETHYLENE)ETHYLENEDIAMINE] Kavaklı, Cüneyt M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr JUNE 2005, 64 pages In this study a bidentate ligand containing two ferrocenyl moieties, N,N'- bis(ferrocenylmethylene)ethylenediarnine, was prepared by condensation reaction of ferrocenecarboxyaldehyde and ethylenediamine on refluxing in benzene. The molecule was identified by IR, Raman, UV-VIS, 'H-, I3C-NMR spectroscopies. Then, this bidentate ligand was reacted with pentacarbonylbis- (trimethyl)silylethyne)tungsten(O). The ligand substitution reaction in dichloromethane yielded the new complex, tetracarbonyl [N,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine]tungsten(0) (W(CO)4(BFEDA)). This new complex was isolated from the reaction solution in the form of orange crystals and fully characterized by elemental analysis, IR, UV-VIS, MS, 'H- and 13C- NMR spectroscopies. As a bidentate ligand, N,N'- bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine binds the metal atom in the two cis positions in the pseudooctahedral geometry of the tungsten-complex. Electrochemistry of the tetracarbonyl [N,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine]tungsten(0) was studied by cyclic ivvoltammetry, and controlled potential electrolysis combined with the UV-VIS spectroscopy. One irreversible oxidation and three reversible oxidations were observed in the cyclic voltammogram. One of these reversible and the irreversible oxidations are attributed to tungsten and the other two reversible oxidations to iron centers. It is found that the two ferrocene groups started communication with each other after formation of tungsten-complex. N,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine was also reacted with photogenerated pentacarbonyl(tetrahydrofuran)tungsten(0) complex and the pentacarbonyl[N,N'-bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine]tungsten(0) (W(CO)s(BFEDA)) as an intermediate on the route to the tetracarbonyl[N,N'- bis(ferrocenylmethylene)ethylenediamine]tungsten(0) was isolated from the reaction medium in the form of red crystals and fully characterized by, IR, 'H- and 13C-NMR spectroscopies. The conversion of W(CO)5(BFEDA) to the W(CO)4(BFEDA) in dichloromethane by a ring closure mechanism was observed by IR spectroscopy.