The Effect of conceptual approach on students' achievement and attitudes toward physics
Kavramsal yaklaşımın öğrencinin fizik başarısına ve fiziğe karşı olan tutumuna etkisi
- Tez No: 119334
- Danışmanlar: DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Yaklaşım, Kavramsal Öğrenme, Kavramsal Öğretim, Kavram Yanılgıları, Ön Kavramlar, Conceptual Approach, Conceptual Learning, Conceptual Teaching, Misconceptions, Preconceptions
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz KAVRAMSAL YAKLAŞIMIN ÖĞRENCİNİN FİZİK BAŞARISINA VE FİZİĞE KARŞI OLAN TUTUMUNA ETKİSİ Taşlıdere, Erdal Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Ali Eryılmaz Temmuz 2002, 158 sayfa Bu çalışmanın amacı; Kavramsal Yaklaşımın öğrencinin fizik başarısına ve fiziğe karşı olan tutumuna etkisini araştırmaktır. Çalışmada iki farklı öğretim kullanılmıştır. Bunlar; (1) Kavramsal Yaklaşım, ve (2) Geleneksel Öğretim Metodu. Bu çalışma için, Fizik Tutum Ölçeği, Öğretmen ve Öğrenciler için Öğretim/Öğrenim Materyalleri geliştirildi. Ölçüm araçları olarak, Fizik Tutum Ölçeği ve Fizik Basan Testi kullanıldı.VI Pilot çalışma, 9 sınıf ve toplam 160 9.sınıf öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirildi. Pilot çalışmanın sonuçlarına göre, Fizik Tutum Ölçeğindeki bazı sorular kısmen değiştirildi ve bazıları da tamamen çıkartıldı. Çalışma, 2001-2002 akademik yılında, 2 öğretmen, 4 sınıf, toplam 73 9. sınıf öğrencisi ile yapıldı. Her öğretmenin 2 sınıfı kullanıldı. Öğretmenler Kavramsal Yaklaşım hakkında bilgilendirilip, sınıflarda bu yaklaşımın nasıl uygulanacağı hakkında eğitildiler. Geleneksel Öğretim Metodu ile öğretim yapılan 2 sınıf kontrol grubu ve Kavramsal Yaklaşım ile öğretim yapılan diğer 2 sınıf da deneysel grup olarak belirlendi. Fizik Tutum Ölçeği ve Fizik Basan Testi her iki gruba, iki farklı öğretimin etkisini karşılaştırmak için, ön test ve üç haftalık bir öğretim sonunda da son test olarak uygulandı. Problemler çerçevesinde kurulan hipotezlerin test edilmesi için, son test skorları MANCOVA istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edildi, istatistiksel sonuçlar, Kavramsal Yaklaşımın Geleneksel Öğretim Metoduna göre daha fazla etkili olduğunu gösterdi. Bu yüzden öğretmenlere, fizik dersini anlatırken Kavramsal Yaklaşımı kullanmalarını; öncelikle kavramları geliştirip daha sonra matematiksel işlemleri ve hesaplamaları yaptırmaları tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE EFFECT OF CONCEPTUAL APPROACH ON STUDENTS' ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD PHYSICS Taşlıdere, Erdal M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Dr. AH Eryilmaz July 2002, 158 pages This study aimed to explore the effectiveness of Conceptual Approach on students' achievement and attitudes toward physics. In this study two types of teaching were used. These are; (1) Conceptual Approach, and (2) Traditional Method. For this study, Physics Attitude Scale and Teaching/Leaning Materials for teacher and student were developed. Physics Attitude Scale and Physics Achievement Test were used as measuring tools.IV The pilot study was conducted with 9 classes, total of 160 9th grade high school students. According to the results of the pilot study, some questions of Physics Attitude Test were revised and some were totally discarded. This study was conducted with 2 teachers, 4 classes, and total of 73 9th grade students in the academic year of 2001-2002. For each teacher, 2 classes were used in study. The teachers were trained for how to implement Conceptual Approach in the classroom. Students from 2 classes participated in Traditional Instruction group and referred as control group, whereas the other 2 classes instructed by Conceptual Approach referred as experimental group. Physics Attitude Scale and Physics Achievement Test were applied twice as pre-test and after a three- week treatment period as post-test to both groups to asses and compare the effectiveness of two different types of teaching utilized in physics course. The data obtained from the administration of post-tests were analyzed by statistical techniques of Multivariate Analyses of Covariance (MANCOVA). The statistical results indicated that Conceptual Approach was more effective than Conventional Lecturing. Hence, it is strongly advised that teachers should use the Conceptual Approach while studying physics; first they should implement the concepts, after that, they should use mathematics and computations.