The Treatment of prosthetic dental material with hypochlorite
Hipokloratın protez kaide malzemesine olan etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 119412
  2. Yazar: SELDA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polymers, Dental Materials, Color Stability, Hypochlorite Treatment, Mechanical Properties. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz HİPOKLORATIN PROTEZ KAİDE MALZEMESİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Keskin, Selda Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Usanmaz Ocak 2002, 77 sayfa Protez kaide malzemesi olarak zamanımızda akrilik rezinler geniş bir kullanım alanına sahiptir.Bu maddelerin renklerini koruması hizmet süresini etkilemektedir. Bu çalışma, ısıyla kürleştirilen ve 25°C, 35°C, 55°C ısılarında kendi kendine polimerleşen PMMA in renk değişimini incelemiştir. Tristimulus Kolorimetre kullanılarak renk karakteristiği belirlenmiştir. Renk değişimini test etmek için.örnekler çay ve kahve içinde bir haftalık bir süre ile tutulmuştur. Kahvedeki renk değişiminin çaydakine göre daha fazla olduğu görülmüştür.Diş hekimliğinde, protezlerin dezenfeksiyonui için protez kullananlara çamaşır suyu kullanımı önerilmektedir. Hipoklorit uygulaması, kanserojenik etki yapabilen klor ekleme tepkimelerine sebep olabilir. Bu çalışmada klor eklemesinin mümkün olabileceği bulunmuştur. Spektroskopik analizler, kahve ve çayda bulunan maddelerin diş hekimliğinde kullanılan maddelerde renk değişimine sebep olduğunu göstermiştir. Bu maddeler çoğunlukla kafein ve türevleridir. Örneklerin ısısal davranışlarını belirlemede DMA ve DSC kullanılmıştır. Maddelerin çapraz bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Mekanik testler uygulanmıştır ve hipoklorit uygulamasının mekanik özellikleri zayıflattığı bulunmuştur. Optik mikroskop yardımıyla maddelerin yüzeyleri de incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Polimerler, Diş Hekimliğinde kullanılan Maddeler, Renk Dayanımı, Mekanik Özellikler. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TREATMENT OF PROSTHETIC DENTAL MATERIAL WITH HYPOCHLORITE Keskin, Selda M. Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz January 2002, 77 pages Acrylic resins are now the most important material used as denture base resins. In application process, the color stability of these materials is an important concerned. This study evaluated the color stability of denture base resins; heat polymerized and auto-polymerized denture base polymers at 25°C, 35°C, and 55°C. The color characteristics were determined using tristimulus colorimeter. The samples were subjected to coffee and tea for a week to test color stability. Coffee exhibited higher staining capacity than tea. mIn dental applications, dentists advise their patients to use household bleach in order to disinfect denture materials. The hypochlorite treatment may cause chlorine addition reaction that will lead to the formation of cancerogenic compounds. This study aimed to investigate this effect and it was found that the chlorine addition is possible. The spectroscopic analysis showed that the compounds present in tea and coffee stained the dental material. These compounds are mostly caffeine and its derivatives. DMA and DSC were used to determine the thermal behaviour of samples. It was concluded that the materials are crosslinked. Mechanical tests were performed and it was found that the hypochlorite treatment weakens the mechanical properties. The surface properties of the materials were also investigated with the aid of optical microscope.