Developing multilingualism in elementary school EFL classrooms: Pre-service teachers cognition about pluralistic approaches to EFL teaching and cross-linguistics awareness in Cameroon
İlköğretı̇m EFL sınıflarında çok dı̇llı̇lı̇ğı̇n gelı̇ştı̇rı̇lmesı̇: Kamerun'da öğretmen adaylarının EFL öğretı̇mı̇ne çoğulcu yaklaşımlar ve dı̇llerarası farkındalık hakkında bı̇lgı̇lerı̇
  1. Tez No: 829331
  2. Yazar: DANIEL KEVIN MINLO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çokdillilik, Kamerun öğretmen adayları, Yabancı Dil Olarak İngilizce, dil-ötesi farkındalık, çokdillilik yaklaşımları, çokdillilik, Plurilingualism, Cameroon, pre-service teachers, English as Foreign Language, cross-linguistic awareness, pluralistic approaches, multilingualism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, dil ve eğitim alanlarına odaklanılmıştır. Çalışmanın amacı, Kamerun'daki öğretmen adaylarının çokdillilik hakkındaki genel bilgi düzeylerini ve İngilizce dil öğretiminde çokdillilik yaklaşımlarına yönelik algılarını, ayrıca dil-ötesi farkındalıklarını analiz etmek ve değerlendirmektir. Bu amaçla, 35 Kamerun öğretmen adayına yönelik bir anket uygulanmış ve nicel ve nitel veriler elde edilmiştir. Anketin ilk bölümü açık uçlu ve kapalı uçlu sorulardan oluşmaktadır, ikinci bölüm ise Çokdillilik Yaklaşımları ve Kültüre İlişkin Referanslar Çerçevesi (FREPA) kullanılarak Likert ölçeği ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Kamerun öğretmen adayları, Kamerun'da çokdilliliği teşvik etme konusunda olumlu bir tutum sergilemektedir. Ayrıca, dil-ötesi farkındalığı da desteklemektedirler. Öğretmen adayları, Fransızca ve İspanyol gibi anlaşılır dillere odaklanarak, bu dillerin çokdillilik temelli öğretim ve öğrenimde daha iyi sonuçlar vereceğine inanmaktadırlar. Bu durum, öğretmen adaylarının dilbilgisel benzerliklerden yararlanarak entegre edilmiş bir öğretim yaklaşımı uygulama eğiliminde olduklarını ve bu süreçte öğrencilerin anadillerini tamamen ihmal ettiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis is on the fields of language and education. The aim is to analyse and to evaluate Cameroon preservice teachers' general knowledge about multilingualism and their perception of pluralistic approaches to English language teaching alongside their cross-linguistic awareness. The study made use of quantitative and qualitative data which were gotten from a two-section questionnaire administered to 35 Cameroon preservice teachers. The first part of the questionnaire comprised open - and close ended questions, and the second part comprised of Likert scale survey with the Framework of References for Pluralistic Approaches to Language and Culture (FREPA). It was found that Cameroon preservice teachers were in favour of the promoting multilingualism in Cameroon; in addition to this, they encourage cross-linguistic awareness, specifically intelligible languages like French, and Spanish, which they believe are more liable to ease results in a plurilingual teaching and learning. This may mean that Cameroon preservice teachers are more liable to practice integrated didactic approach to language teaching and learning to exploit the linguistic similarities of some romance languages; therefore, they seem to neglect students' mother tongues in the process.