Geri Dön

Maksillada distraksiyon osteogenesisi ile protraksiyon uygulamasının deneysel olarak incelenmesi

Experimental study of the maxillary protraction with distraction osteogenesis

  1. Tez No: 123591
  2. Yazar: FUNDA DİLAY ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜFİDE DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 114

Özet

93 ÖZET Bu araştırmanın amacı, maksiller yetmezliğe bağlı sınıf III olgularda maksillanın anterior bölgesinin (premaksîllanın) distraksiyon osteogenesisi tekniği ile öne alınması ve distraksiyon osteogenesisinin etkileri ile birlikte Transforming Growth Faktör pY in (TGFPt) kemik iyileşmesi üzerine olan etkilerinin deneysel olarak incelenmesidir. Bu amaçla 14 adet erişkin ve erkek Yeni Zellanda türü tavşan kullanıldı. Tüm tavşanlar 3 gruba ayrılarak; 1. grup sadece distraksiyon osteogenesisi uygulanan 7 tavşandan; 2. grup distraksiyon osteogenesisi+TGFPı uygulanan 5 tavşandan, 3. grup sadece kortikotomi uygulanan ve kontrol grubu olarak kullanılan 2 tavşandan oluşturuldu. Araştırma gruplarındaki tavşanlara intramuskuler anestezi sonrası distraksiyon apareyinin vidasının yer alacağı bölgede insizyon yapıldı ve kesilerin derinliği kortikotomi olacak şekilde gerçekleştirildi. İnsizyon ve kortikotomi hattı bukkal sulkusa uzanacak şekilde tamamlandı ve bölge kapatıldı. Daha sonra apreyler ağıza yerleştirildi ve özel kemik vidaları yardımı ile posterior ve anteriordan kemiğe sabitlendi, aynı zamanda üst kesici dişlere cam iyonomer simanla yapıştırıldı. Cerrahi operasyondan sonra 3 gün beklenildi; 4. günden itibaren distraktörlerin vidaları günde 0.6 mm.aktivasyon olacak şekilde bir kere açıldı. 2. gruba vida açılmaya başlandıktan 24 saat sonra 100 ng TGFp1 uygulandı. Tüm araştırma gruplardaki tavşanlar distraksiyondan sonra 12 gün bekletildi ve 13. günde sakrifiye edildi. Her iki araştırma grubunda araştırma başı ve sonunda lateral sefalometrik filmler ve modeller elde edildi. Histopatolojik inceleme için sakrifiye edilen tavşanlardan94 kesitler alındı. İstatistiksel değerlendirme için grup içi değerlendirme için Wilcoxon ve gruplar arası değerlendirme için Mann Whitney U testleri kullanıldı. Araştırma sonunda distraksiyon osteogenesisi ve distraksiyon osteogenesisî+ TGF|3ı uygulanan tavşanlarda maksillanın anterior bölümünde sagital yönde ileri doğru sırasıyla 3.79mm, 3.70 mm hareket elde edildi ve her iki grupta anterior rotasyon hareketi gözlendi. Her iki grup arasında hareket miktarı ve şekli açısından fark gözlenmezken, histopatolojik incelemeler sonrasında distraksiyon osteogenesisi birlikte TGFPı uygulanan grupta kemik iyileşmesinin daha iyi olduğu gözlendi.

Özet (Çeviri)

95 SUMMARY The aim of this study was to evaluate the effects of distraction osteogenesis on skeletal Class III malocclusions related to maxillary deficiency and effects of TGFPi on bone healing after distraction osteogenesis experimentally. For this purpose, 14 adult, male New Zelland rabbits were used in the research. The rabbits were divided in 3 groups; 7 of the rabbits were treated with distraction osteogenesis, 5 of them were treated with distraction osteogenesis+ TGFp\ and 2 of them were treated only with corticotomy as a control group. After intramusculer anestesia the distractors were placed on the maxilla and incison line was marked. The incisons were done where the appliances screw passes and the depth of the cuts were as corticotomy and the incisions were reflected to buccal sulcus. After corticotomy the flaps were closed and the appliances were placed on the maxilla and they were fixed by screws to the bone anteriorly and posteriorly and for more rigidity they were cimantated with glass ionomer ciman to incisive teeth. After 3 days consalidation period the screw of the appliances were began to open on 4th day. The distraction frequency was 0,6mm/day for 8 days. The second group was treated with TGFpi after 24 hours later from the beginning of the exspansion. After 8 days of distraction, 12 days of retantion rabbits were sacrificed on the 13th day. So as to compare the effects of distraction and lateral cephalometric films and model casts were obtained before and after the research, and also histopathologic sections were taken96 Wilcoxon test was used to compare the significancy of the differences between the values at the beginning and at the end of the research. Mann Whitney- U test was used to compare the significancy of the differences between groups. According to the results the amount of the anterior movement of the maxilla was 3.79 mm in the distraction osteogenesis group and 3.70 mm in the distraction osteogenesis +TGFPi group. And also the anterior rotation was observed in both research groups. Altough there is no difference between TGFpN treated and untreated groups cephalometrically; histologically bone healing is much better in TGFpi treated group.

Benzer Tezler

  1. Posterior maksilla alveol kret yetersizliklerinde kemik ogmentasyon teknikleri ve implant uygulamaları

    Implantation and bone augmentation techniques in alveol defeciencies of posterior maxillas

    AHMET ÖRGEV

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Diş HekimliğiYeditepe Üniversitesi

    Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHMET HAMDİ ARSLAN

  2. All-on-4 cerrahisi öncesi maksilla ve mandibuladaki önemli anatomik oluşumların değerlendirilmesi: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) üzerinde sanal implant yerleştirme çalışması

    Evaluation of important anatomical structers in maxilla and mandible before all-on-4 surgery: Virtual implant placement study on cone BEAM computed tomography (CBCT)

    CEREN EKMEKCİOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Diş Hekimliğiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ONUR ŞAHİN

  3. Alveolar distraksiyon yapılan hastalarda implantüstü protezlerin uzun dönem takibi

    A long term follow up implant prosthesis in the patients treated with alveolar distraction osteogenesis

    ÖMER ATAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Diş HekimliğiMarmara Üniversitesi

    Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ATİLLA SERTGÖZ

  4. LeFort I Osteotomisi yapılan hastalarda yapılan cerrahinin koku alma duyusuna etkisinin incelenmesi

    The evaluation of sense of smell in the orthognathic surgery patients who underwent LeFort I Osteotomy

    MUHAMMET ÇAYIR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiİstanbul Üniversitesi

    Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. UFUK EMEKLİ

  5. Dudak damak yarıklı bireylerde maksiller distraksiyon osteogenezisinin sonlu elemanlar yöntemi ile değerlendirilmesi

    Evaluation of maxillary distraction osteogenesis in patients with cleft lip and palate using finite element method

    SULTAN ÖLMEZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Diş HekimliğiEge Üniversitesi

    Ortodonti Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SERVET DOĞAN