Üniversite öğrencilerinin cumhuriyetçi kimliği tanımları
The Definitions of republician identity of university students
  1. Tez No: 125087
  2. Yazar: MELTEM NARTER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL ALEV ARIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de cumhuriyet, cumhuriyetçi kimlik, içerik analizi, Rebuplic in Turkey, Republican Identity, Content Analysis. İİ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZ Bu çalışmanın amacı, resmi devlet düzeni cumhuriyet olan Türkiye'de, cumhuriyetin eğitim politikalarının etkisiyle yetişen üniversite gençlerinin, Türkiye'de tanımlanan ve yaşama aktarılmış olan cumhuriyeti bir kimlik nesnesi olarak benimseyip benimsemediklerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmaya üniversite öğrencilerinin dahil edilmesinin nedeni, eğitimin her aşamasında cumhuriyet kavramının ve Türkiye'deki cumhuriyet prensiplerinin öğrenciye aktarılmasının temel ilkeler arasında yer almasıdır. Bir diğer önemli neden de kurulduğundan itibaren Türkiye Cumhuriyeti 'nin gençliğe yaptığı vurgudur. Bu nedenle, çalışmaya İstanbul, Ankara ve İzmir'deki üniversitelerde okuyan 225 öğrenci dahil edilmiştir. Bu 225 üniversite öğrencisine çalışmanın problemine uygun olarak hazırlanmış olan 1 9 soruluk bir soru listesi verilmiştir. Bu listedeki sorular açık uçludur. Elde edilen veriler içerik analizinin iki türü olan duygusal yön analizi ve anlamsal içerik analizi ile iki birimde; tüm cevap ve cümle-cümle birimlerinde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelere ki kare uygulanmıştır. Analizden elde edilen sonuçlara bakıldığında, tutum ve eğilimleri ortaya çıkaran duygusal yön analizinde, cumhuriyete, prensiplerine ve kimlik nesnesi olarak cumhuriyeti görmeye dair olumlu bir algının olduğu söylenebilir. Cumhuriyetin uygulanışı ve cumhuriyetin öğelerim oluşturan yapılara yönelik sorularda ise olumsuz bir algının yaygın olduğu ifade edilebilir. Diğer analiz türü olan anlamsal içerik analizinde elde edilen sonuçlara bakıldığında da, duygusal yön analizi sonuçlarını destekleyecek nitelikte tanımlamalar ve içerikler olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, üniversite gençlerinin cumhuriyeti, prensiplerini ve bir kimlik nesnesi olarak cumhuriyeti algılamayı kabullendikleri ancak, uygulanışı konusunda belirgin bir rahatsızlıkları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main aim of this study is to establish that whether university' students who have been educated under the effect of Turkish Republic accept the Repuclic as an identity for themselves.The reason of that is getting university students as subjects of this study is the target of Turkish education system that transmitting of Republic concept to young Turks. Also, the other reason is that republic has given importance since it was established. Because of these reasons, 225 university students from İzmir, Istanbul and Ankara participated as in this study. The item questionnaire include 19 questions that were created suitable to the problem of this study was given to the students. These questions are open ended. The data that was put together was analized by content analized system on the both Feeling Tone analysis and Semantic Content analysis. Chi square used on the SPS4S. When we look at the result, there is a pozitive perception and accepting toward to getting republic as the principle and identity. On the other hand, there is a negative perception toward both Republic that has applicated and the section of Republic. On the Semantic Content analysis, results that support to Feeling Tone analysis is seen. As a conclusion, university students accept the republic as the basic principle and identity for themselves, but also, it seemes that they were not pleased by application of Republic as an principles.