Küresel rekabet ortamında işletme birleşme ve satın almaların işletmeler üzerine finansal etkisi ve İMKB'deki birleşmeler üzerine bir araştırma
The financial impact of merger and acquistions on businesses in the global competition environment and a research on mergers in Istanbul Stock Exchange Market
- Tez No: 125723
- Danışmanlar: PROF.DR. H. RIZA AŞIKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Rekabet, Strateji, İşletme Birleşme ve Satın Almaları, Globalisation, Global Competition, Strategy, Mergers and Acquisitions
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
DOKTORA TEZ ÖZETİ KÜRESEL REKABET ORTAMINDA BİRLEŞME VE SATIN ALMALARIN İŞLETMELER ÜZERİNE FİNANSAL ETKİSİ VE İMKB'DEKİ BİRLEŞMELER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Tuğrul KANDEMİR İşletme Anabilim Dalı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Haziran 2003 Danışman: Prof. Dr. H. Rıza AŞIKOĞLU Bu çalışmada, küresel rekabet ortamında İşletmeler tarafından bir rekabet stratejisi olarak uygulanan birleşme ve satın almaların, işletmeler üzerine finansal etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada öncelikli olarak, işletmelerin organizasyon şekillerinden iş yapma tarzlarına kadar bütün faaliyetlerini etkileyen ve şekillendiren küreselleşme olgusu ve bu olgunun ekonomik bir yansıması olan küresel rekabet konusu ele alınmıştır. Küresel rekabette, rekabet gücü elde etmek ve başarılı olabilmek için günümüz işletmelerinin birleşme ve satın almaları bir yöntem olarak kullandıkları görülmektedir. Birleşme sonrası başarının ölçüsü, birleşme sonrası yapılanmanın birleşme amaçlarım ne ölçüde gerçekleştirebildiği ile ölçülmektedir. Bu çerçevede mevcut çalışmada, birleşmelerin işletmelerin finansal yapıları ve hisse senetleri üzerine etkilerim ölçmek amacıyla 1990-2001 yıllan arasında İMKB'de gerçekleştirilen birleşme ve satın almalara yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırma birleşme ve satın almaların gerçekleştirilme yöntem ve amaçlarına göre, işletmelerin hisse fiyatları ve finansal yapılan üzerine farklı etkilerinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE FINANCIAL IMPACT OF MERGER AND ACQUISITIONS ON BUSINESSES ENTERPRISES IN THE GLOBAL COMPETITION ENVIRONMENT AND A RESEARCH ON MERGERS IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE MARKET Tuğrul KANDEMİR Business Mainscience Branch The Institute of Social Sciences of Afyon Kocatepe University June 2003 Supervisor: Prof. Dr. H. Rıza AŞIKOGLU This study tries to expose the financial impact of merger and acquisitions, which are used as a competition strategy, on business enterprises. Firstly, the globalisation concept which affects and shapes business enterprises' all activities such as enterprise organisation and the style of making business is explained. Global competition, which is an economic consequence of globalisation, is also examined. It is shown that today's business enterprises use mergers and acquisitions as a method in order to acquire competition power and to be successfull in global competition. An examination of to what extent post-merger restructuring realises the goals of merging is used as a criterion of whether a merging is successful. The impact of merging on both the financial structure and equity of business enterprises is examined in a case study of mergers and acquisitions in Istanbul Stock Exchange Market (İMKB) for the 1990-2001 period. The study reveals that mergers and acquisitions have different impacts on both equity and financial structure of business enterprises.