Adana Tepebağ bölgesindeki tarihi yerleşim dokusunun 98 depremi sonrası incelenmesi ve koruma-geliştirme önerisi
Analysis and preservation-development proposal on historical settlement texture of Adana-Tepebağ region after the 1998 earthquake
  1. Tez No: 125927
  2. Yazar: GÜLİN PAYASLI OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIK AKSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Tepebağ, Koruma, Geleneksel Doku, Sağlıklaştırma
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
ADANA TEPEBAG BÖLGESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞİM DOKUSUNUN 98 DEPREMİ SONRASI İNCELENMESİ VE KORUMA-GELİŞTİRME ÖNERİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Gülin Payaslı Oğuz GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mart-2002 ÖZET Bu çalışmada, Adana-Tepebağ bölgesindeki geleneksel konut dokusunun 1998 depreminden sonraki durumunu incelenmiş, değerlendirilmiş ve öneri koruma programı geliştirilmiştir. Çalışma; giriş ve sonuç bölümleri de dahil olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı ve yöntemi hakkında bilgilerin verildiği giriş bölümünden sonra ikinci bölümde, Adana' nın coğrafi durumu, sosyal yapısı, tarihi gelişimi ile Geleneksel Adana Mimarisinin genel özellikleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde çalışma alanının fiziksel, mimari ve sosyal analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise yapıların potansiyel ve sorunlar açısından değerlendirilmesi detaylı olarak verilmiştir. Beşinci bölümde, koruma ve sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında; yapıların yeni kullanımlarına ilişkin prensipler, kararlar ve öneriler belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise bütün çalışma değerlendirilmektedir. Bilim Kodu : 601.04.02.
Özet (Çeviri)
11 ANALYSIS AND PRESERVATION-DEVELOPMENT PROPOSAL ON HISTORICAL SETTLEMENT TEXTURE OF ADANA-TEPEBA? REGION AFTER THE 1998 EARTHQUAKE (Master thesis) Gülin Payash Oğuz GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY March-2002 ABSTRACT In this study, statement of traditional settlement texture in Adana-Tepebağ after 1998 earthquake is analyzed and a preservation proposals are developed. The study consist of six chapters, including the introduction and conclusion. First chapter constains the goal and the method of the study, in the second chapter the geographical state, social statue, historical development and general characteristic of traditional architecture of Adana are given in detail. The third chapter includes the analyses of the site physical, architectural and social. In the fourth chapter, evaluation of the buildings is given in detail by taking into consideration their potentials and problems. The fifth chapter points out the principles, decisions and proposalls regarding the new utilization of the area in the scope of conservation and rehabilitation act. Finally, major conclusions and recommendations related whith the study are presented. Sciense Code : 60 1.04. 02 Key Words : Adana, Tepebağ, Conservation, Traditional Settlement Texture, Rehabilitation. Page Number: 129 Adviser : Doç. Dr. Işık AKSULU