Fiber optikte dalga yayılımı
Propagation in optical fibers
- Tez No: 125954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AFACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağılma, fiberoptik, mod, grup gecikmesi, Dispersion, fiberoptic, mode, group delay
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, optik fiber dalga kılavuzunda yayılan ışık bir elektromanyetik dalga olarak ele alınmıştır. Bu durum optik fiber dalga kılavuzu yapısının ışığı zayıf kılavuzladığı şartı altında Maxwell denklemlerinin çözümünü gündeme getirmiştir. Maxwell denklemlerinin çözümünden yararlanarak yayılma sabiti, mod gecikmesi, kılıf alan derinliği ve fiber kesitindeki güç dağılımı incelenmiştir. Bu parametrelerin frekansa bağlı grafikleri bilgisayar programı yardımıyla çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, light propagating along the optical fiber waveguide is treated as an electromagnetic wave. This involves solving Maxwell's equations subject to weakly guiding condition of optical fiber waveguide structure. With the help of the solutions of Maxwell's equations the propagation constant, mode delay, cladding field depth and the power distribution in the fiber cross section are considered. Plots vs frequency of these parameters are drawn by the help of computer programs.